Shutterstock

Analyse Grond

Investeerders drijvende kracht op grondmarkt VS

9 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming in de Amerikaanse landbouw wordt er niet beter op volgens de Ag Economy Barometer van de Purdue Universiteit en de CME Group. Hoge kosten voor de inputs en het reële risico dat prijzen van gewassen en vee verder zakken, drukken op de stemming onder de Amerikaanse boeren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van vorige maand daalde de stemming in de index met 3 punten naar 105 punten. Voor de korte termijn is de stemming negatiever dan op de langere termijn, zo blijkt uit de peiling. Veruit de grootste groep boeren, namelijk 33%, noemt de stijgende productiekosten als belangrijkste punt van zorg. Een kwart vindt lagere verkoopprijzen voor graan en vee het grootste risico en net iets minder deelnemers, namelijk 23%, menen dat hogere rentes voor problemen kunnen zorgen.

Hoewel boeren in de enquête van Purdue Universiteit en de CME Group negatiever zijn over de korte dan de lange termijn wordt de ontwikkeling van de grondmarkt anders beoordeeld. De verwachte waardeontwikkeling van landbouwgrond op de korte termijn blijft onveranderd ten opzichte van vorige maand. Of grond over vijf jaar ook verder in waarde is gestegen, daar zijn de deelnemers iets minder zeker van. Van de groep die verwacht dat de grondprijzen in de VS verder stijgen, geeft de meerderheid (57%) aan dat dit vooral komt door vraag naar grond van investeerders van buiten de landbouw. Als andere belangrijke reden voor een stijgende grondprijs wordt inflatie genoemd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden