Shutterstock

Analyse SUIKER

Europa exporteert meer en importeert minder suiker

Woensdag 10:45 uur - Alex Jurvillier

De suikernoteringen zijn de afgelopen dagen wat gedaald, maar globaal laten deze vanaf eind mei een stijging zien. Toch staan niet alle seinen op groen voor een verdere toename van de prijzen. In Europa neemt de suikerimport uit Oekraïne naar verwachting af nu er deze maand weer invoerrechten worden geheven op suiker.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanaf eind juni zijn de suikerprijzen weer wat gedaald. Toen stond de notering van Londen op het hoogste punt op $598,40 per ton en noteerde New York $447,54 per ton. Gisteren stond de notering van Londen op $560,70 per ton. New York daalde naar $443,79 per ton. Het grotere plaatje laat een hakkelende stijging zien, met als startpunt eind mei.

Europese suikerexport en -import
De verbeterde suikerproductie in Europa van bietenoogst 2023/24 blijft goed terug te zien in de Europese cijfers over suikerinvoer en -uitvoer. Dit nadat de suikerproductie van 2022/23 een stuk lager uitviel om verschillende redenen, waaronder droogte. Nu blijft de export vanuit Europa in lijn met het seizoen 2021/22 en ook de importvolumes zijn weer terug op niveau. In totaal is er tot 16 juni 1,19 miljoen ton suiker geïmporteerd, tegenover 2,2 miljoen ton suiker op hetzelfde moment vorig seizoen. De export is weer toegenomen en verloopt zelfs bovengemiddeld ten opzichte van andere jaren. De export staat op 1,05 miljoen ton, terwijl het vijfjarig gemiddelde een stuk lager ligt met circa 600 ton. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste afnemer met een aandeel van 16%, gevolgd door Israël met 11%, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De suikerimport van Europa uit Oekraïne staat op 475.000 ton in de periode van oktober tot en met 24 juni dit seizoen. Ook de afgelopen maanden werden nog grote volumes geïmporteerd, maar dat wordt de komende maanden aanzienlijk minder door nieuwe handelsregels tussen Oekraïne en de EU. Die gelden voor zeven landbouwproducten, waaronder suiker. Zo geldt er een opschorting van de export bij het bereiken van een bepaald exportvolume (dat nu bereikt is), maar ook tariefquota, die sinds 2 juli van kracht zijn. Hiermee moet worden voorkomen dat een te groot exportvolume van deze producten de EU-markt verstoord.

Meer regenval verwacht in India
De Indiase meteorologische dienst liet begin deze week weten dat het land bovengemiddelde regenval heeft gehad. India is de een na grootste producent van suiker in de wereld. Ook voor komende week is er hevige regenval voorspeld, verspreid over het land. Dat zou goed uit kunnen pakken voor de rietsuikerproductie en een drukkend effect kunnen hebben gehad op de suikerprijzen. Anderzijds zorgt de hevige regenval voor veel problemen in het land.

De laatste tweewekelijkse productiecijfers van de Braziliaanse suikerassociatie Unica waren goed. Er werd in de eerste helft van juni in de centraal-zuidelijke regio bijna 49 miljoen ton suikerriet verwerkt. Dat is 20,5% meer dan voorgaand seizoen. Vanaf de start van het seizoen (1 april) tot half juni steeg de productie met 13,3% tot 189 miljoen ton. Dat zou een drukkend effect kunnen hebben op de suikerprijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden