Agrifoto

Aangeboden door ForFarmers

Rem nitraatuitspoeling met GroGrass Stabiel

13 Maart 2020

Voorjaarsmeststoffen, zoals GroGrass Stabiel, kunnen vroeg in het voorjaar gestrooid worden omdat deze een nitrificatieremmer bevatten en hoofdzakelijk bestaan uit ammonium. Ammonium is positief geladen en wordt hierdoor gebonden in de bodem. Dit verlaagt het risico op uitspoeling, vooral onder natte omstandigheden.

Bodem nog koud genoeg voor ammonium 
De afgelopen weken is er in sommige gebieden veel regen gevallen, waardoor bemesten moest worden uitgesteld. Anders dan veelal wordt gedacht, is het nog zeker niet te laat op om een stabiliserende, ammoniumhoudende  meststof als GroGrass Stabiel te strooien en daarmee nitraatuitspoeling tegen te gaan. De bodem is op veel plekken nog niet opgewarmd en hierdoor komt het gewas ook pas later op gang. Onder koude omstandigheden heeft het gras een voorkeur om ammonium op te nemen boven nitraat. Bij een bemesting met GroGrass stabiel wordt de omzetting van ammonium tot nitraat geremd. Dit houdt dus in dat de stikstof langer in ammoniumvorm blijft, maar niet dat deze ammonium niet beschikbaar is of komt voor het gewas. Tevens bevat de GroGrass Stabiel ook nog klein een deel nitraat, wat direct beschikbaar is.

Proeven: GroGrass Stabiel ook begin april nog meest effectief
In 2015 en 2016 zijn er proeven uitgevoerd waarbij het effect van verschillende meststoffen is bekeken. Tevens is er onderzocht of een voorjaarsmeststof met een late toediening ook nog effectief was. Dit was in beide jaren het geval. De meststoffen zijn begin april gestrooid en in beide jaren was er een positief effect te zien op de droge stof (DS) opbrengst. Het gemiddelde eiwitgehalte was niet heel verschillend tussen de objecten door de jaren. Dit betekent dat de totale eiwitopbrengst ook het laagst was bij het gebruik van KAS. Te zien is dat een late toepassing van de GroGrass Stabiel het beste heeft gepresteerd. 

Drogestof (DS) -opbrengsten bij een late toediening (begin april) van verschillende meststoffen, uitgevoerd door Wageningen UR. Gemiddelde over 2 locaties en 2 jaren.

 

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden