Eigen foto

Ruwvoertour Weer

Droogte ligt alweer op de loer

8 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

De hevige regenval in de maand februari heeft bij veel veehouders problemen veroorzaakt, zo moesten zij noodgedwongen het bemesten uitstellen vanwege natte weilanden. Nu overal de mest is uitgereden en het mooie weer lijkt aan te houden, wordt er alweer gesproken over mogelijke droogte. 

De grafieken die door verschillende waterschappen openbaar zijn gemaakt laten zien dat op de meeste plekken in Nederland de grondwaterstanden nog op een normaal peil zitten voor deze tijd van het jaar. Deze data laat de afgelopen week wel een daling van het grondwaterpeil zien. 

Zuinig met grondwater
Waterschap Aa en maas roept agrariërs op om zuinig om te gaan met het gebruik van grondwater voor landbouwgronden. Door de vele regenval in februari is het tekort aan grondwater wel bijgevuld maar door het drogere weer van de afgelopen weken daalt het grondwaterpeil snel. 

Gras groeit goed
De deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour melden dat het gras op hun percelen erg hard groeit met de hogere temperaturen van afgelopen week. De grond is volgens hen nog nat genoeg om het gras goed te laten groeien, echter mag er wel een bui regen vallen om de oppervlakte ook vochtig te krijgen om de drijf- en kunstmest hun werk te laten doen. 

Beregenen wordt lastig
In Zeewolde (Flevoland) heeft de deelnemende veehouder last van het droge weer, de grond op zijn percelen is zo hard als beton. Afgelopen week is hij daarom al begonnen met het beregenen van percelen uien die nog ingezaaid moeten worden, zijn vers ingezaaide perceel gras wil hij ook gaan beregenen. Voor het beregen leent hij nu een haspel van een akkerbouwer omdat zijn nieuwe haspel nog in Italië staat en door het coronavirus voorlopig niet naar Nederland komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden