Eigen foto

Ruwvoertour Week 21

Smienten en muizen tasten grasland aan

19 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness

Enkele percelen die meedoen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour hebben dit jaar behoorlijk te lijden gehad. Niet alleen de droogte speelt een rol, ook muizen, smienten en ganzen hebben zich hier en daar tegoed gedaan aan het gras en flinke schade aangericht.

Op het perceel in Aartswoud (Noord-Holland) hebben ganzen en smienten veel schade aangericht. De schade is groter dan andere jaren, zo concludeert de veehouder. “Hier in Noord-Holland heeft bijna elke boer er wel last van.” Op dinsdag 5 mei heeft de veehouder zijn eerste perceel gemaaid. “Aan de buitenkanten van het perceel stond er behoorlijk minder gras door smientenschade. Midden op het perceel stond een prima gewas”, zo laat hij weten.

De andere percelen heeft de veehouder vrijdag ingekuild. Ook daarin ziet hij goed de gevolgen. “De kwaliteit is prima, maar de opbrengst had beter gekund. We hadden op heel wat percelen ganzen en smienten schade en ook de natte winter heeft toch ook wel hier en daar zijn sporen achter gelaten.” Op de percelen in Jelsum daarentegen hebben ze weinig last van ongedierte. “We hebben er dit jaar niet zo heel veel last van gehad.”

Muizenschade
Ook muizenschade is een veelgehoord probleem. Verschillende percelen van de Ruwvoertour 2020 hadden hiermee te maken. In Zeewolde is de schade door de muizen goed zichtbaar geweest. Dit heeft zich in het voorjaar toch goed hersteld. De deelnemende veehouder geeft aan ook weinig opbrengstverlies te hebben gehad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden