Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Tips voor onderzaai in mais

10 Juni 2020

Om niet vast te zitten aan een uiterlijke oogstdatum van 1 oktober kozen veel maistelers op de zand- en lössgronden in 2019 voor onderzaai van het vanggewas. Een geslaagde onderzaai bindt veel nutriënten, levert veel organische stof en hindert de maisgroei minimaal. In de praktijk zijn de resultaten echter zeer wisselend.

In 2019 zijn vele hectares onderzaai helaas niet of nauwelijks geslaagd vanwege de droogte. Telers moesten daarom alsnog een vanggewas nazaaien en maakten dubbele kosten. Ook zien we soms een te massaal ontwikkelde onderzaai die de maisgroei flink heeft gehinderd.

Ideale soorten voor onderzaai
Om deze problemen te voorkomen gingen we bij LG op zoek naar de meest geschikte gewassen voor onderzaai. Proeven met tal van soorten lieten de voorbije jaren interessante resultaten zien. Uit deze proeven kwam een mengsel van Westerwolds raaigras, bladrammenas en Japanse haver als meest ideaal uit de bus. Bij onderzaai in het 5/6-bladstadium houden deze soorten zich rustig gedurende de maisgroei. Na de oogst ontwikkelen ze nog fors door, ook na een droge zomer. Dat zien we nu ook in de praktijkresultaten van het mengsel LG Onderzaai.

Begin september is van de LG Onderzaai nog niet al te veel te zien, de mais heeft er duidelijk geen last van gehad
Ook na de maisoogst leek er soms niet veel van het vanggewas terecht te komen. Ons advies was om rustig af te wachten
Hetzelfde perceel begin februari, een mooie massale groenbemester die veel organische stof levert
In dit perceel LG Onderzaai zien we de 3 componenten mooi terug

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden