Eigen foto

Aangeboden door Limagrain

Praktische tips om dit jaar nog extra eiwit te oogsten

11 Augustus 2020

Veehouders die het door de abrupte voermaatregel lastig krijgen om voldoende eiwit in het rantsoen te houden, zijn op zoek naar mogelijkheden om nog dit jaar extra eiwit van eigen land te halen. 

Vers gras benutten
De meest praktische en haalbare manier om extra eiwit van eigen land te halen is door je vers gras optimaal te benutten. Dat kan door beweiden, ook in het najaar zo lang mogelijk, al is het maar enkele uren per dag. Voor niet-weiders is vers gras op stal voeren een goed alternatief. Als de draagkracht het toelaat, kan je tot ver in het najaar vers gras voeren dat zeer veel ruw eiwit bevat.

Lichte snedes maaien
Voor een hoog eiwitgehalte in de nog komende snedes van dit jaar, is het aanbevolen om lichte snedes te maaien. Jong gras bevat veel ruw eiwit, zoals je ziet in de afbeelding. Kuil dit gras wel voldoende droog in (40-50% ds), zodat het gras een hogere DVE en lagere OEB, ofwel een wat bestendiger ruw eiwit bevat. Jong gras is als het wat droger is nog prima aan te rijden. Stengeliger gras kuil je beter wat vochtiger in.

Extra gras inzaaien
Land dat vrijkomt na bijvoorbeeld bollen, graan en aardappelen kan, als de weersomstandigheden meewerken, nog dit najaar een snede gras opleveren. Voor de beste voederwaarde en eiwitopname is het beste om dan een Engels raaigras tetraploïd te zaaien, zoals het ras Mathilde. Heb je tekort aan ruwvoer dan is het een optie om te kiezen voor een Italiaans raaigras MontBlanc die meer opbrengst geeft dan Engels raaigras.

Een mogelijkheid is om met dit gras dan 5 kg/ha rode klaver tetraploïd mee te zaaien. Bij een goed ontwikkeld klavergewas kan dat tot 4% meer ruw eiwit per kg ds extra opleveren (van 170 gram à 210 gram).

Grasbrok
Voor wie ruim in het gras zit, is grasbrok laten maken interessant. Met grasbrok benut je het eiwit in het gras optimaal: er zijn geen bewaarverliezen en door het drogen wordt het eiwit bestendiger.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden