Eigen foto

Aangeboden door Limagrain

Ideaal oogstmoment voorspellen met Agrility

17 September 2020

Limagrain is volop bezig met het ontwikkelen van tools voor het maken van voorspellingen over de rijpheid en opbrengst van snijmais om zo het optimale oogsttijdstip te bepalen. Te vroeg of te laat hakselen kan immers grote consequenties hebben, het geeft verlies van de benutbare voederwaarde die maïs kan leveren en dat zullen telers direct in hun voerkosten en rendement merken.

Naast het vertrouwde LG LAB en de app Maismanager voor actuele ds-bepaling, introduceert Limagrain satellietmonitoring met het geavanceerde Agrility-platform. Door satellietbeelden te combineren met data uit het veld (zoals zaaidatum, aantal gezaaide zaden per hectare, grondsoort, wel of niet beregenen, etc) maar ook met de weersomstandigheden is het systeem in staat snel nauwkeurige voorspellingen te doen voor elk ingegeven perceel. Deze variëren van het verloop van het drogestofgehalte (de afrijping) tot het optimale oogstmoment en de daadwerkelijke opbrengst. Tijdens het groeiseizoen laat Agrility bovendien ook heel goed de ontwikkeling in bladmassa en de bodeminvloed zien in kleurige perceelkaartjes.

Betere voorspelbaarheid
Deze verdere stappen in precisietechniek passen in een ruwvoerteelt waarvan de uitkomsten vooraf steeds beter voorspelbaar worden, zodat de bedrijfsvoering waar nodig daarop aangepast kan worden.

De Ruwvoertour heeft de primeur, in de pilot worden diverse percelen met Agrility gemonitord. Dit alles om volop ervaring op te doen met deze veelbelovende tool. In dit artikel komt het perceel in Zuidbroek aan bod, hieronder een voorbeeld van het Agrility dashboard.

Met behulp van Agrility is het mogelijk om ruim voor de oogst al een prognose te geven wanneer er kan worden geoogst. De drogestof gehalte in de snijmaïs op het perceel in Zuidbroek is per dag te zien in de afbeelding hieronder. Hieruit kan worden afgeleid dat het perceel in Zuidbroek begin oktober oogstrijp is bij een droge stof percentage van 36%

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden