Agrifirm

Aangeboden door Agrifirm

Bemestingsadvies tweede snede

9 Juni 2021

De afgelopen week zijn er op plaatsen zeer zware maaisneden geoogst van boven de 6000 kg ds. Op meerdere plaatsen is de zode beschadigd en, als gevolg van tekort maaien, het groeipunt uit het gras gemaaid. Dat geeft al snel een groeivertraging van meerdere dagen. 

Daarnaast was door het koude voorjaar de bloeitijd van vooral het Engels raaigras in het noordelijke deel van Nederland iets later. Dat had tot gevolg dat op veel plaatsen het gras pas de komende snede in de aar begint te schieten.

Volgende snede licht maaien
Voor een snel herstel van de zode geeft Agrifirm dan ook het advies om de komende snede te licht te maaien. Beweiden is beter, maar veelal is veel meer gemaaid dan voor beweiding nodig is. Bemest deze snede zeker niet te weinig. Een tekort aan stikstof werkt niet mee aan een snel herstel van de zode!

Wat is nu het bemestingsadvies na de eerste snede
Een lichte snede maaien betekent globaal maaien bij een snedeopbrengst van 1500 tot 2000 kg ds. Naast een drijfmestgift van 15 - 20 m3 is er nog een aanvullende kunstmestgift nodig van circa 25 kg N/ha.

Wel of geen drijfmest op de tweede snede?
Op verschillende plaatsen heeft het melkvee als gevolg van de te natte omstandigheden de afgelopen tijd op stal gestaan. Dan is er voldoende drijfmest aanwezig om uit te rijden. Wanneer er beperkt drijfmest voorradig is kunnen de percelen die zwaar hebben geleden van deze zware snede dit keer worden overgeslagen met de drijfmestgift. Dit zal gecompenseerd moeten worden met een iets hogere kunstmestgift.

Ook Seleen en natrium zijn belangrijk
Kwalitatief hoogwaardig ruwvoer is het begin van circulaire rundveehouderij en zorgt voor gezonder vee, wat resulteert in hogere melk- en vee&aanwas- opbrengsten. Voor gezond en smakelijk gras is niet alleen een bemesting met stikstof van belang. Ook zwavel en andere elementen als selenium en natrium zijn daarbij van belang. Dat seleniumbemesting het gehalte in ruwvoer verhoogd laten de kuiluitslagen van de voorgaande teeltseizoenen duidelijk zien.

Bron: Agrifirm

Bij een seleniumbemesting wordt het door gras opgenomen selenium organisch gebonden. Zo kunnen je dieren dit beter benutten dan wanneer je selenium in het rantsoen verstrekt. Ook je jongvee en oudmelkte koeien krijgen zo via gras selenium binnen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden