Eigen foto

Ruwvoertour Maïsanalyse week 36

Grote uitschieter aan droge stof in het noorden

10 September 2021 - Redactie Boerenbusiness

De maïsoogst komt steeds dichter bij. Om een indicatie van de ontwikkeling van het drogestofpercentage aan te geven wordt de aankomende weken, elke week 1 vers maïsmonster genomen bij de 10 deelnemers van de Ruwvoertour. Het perceel in Zuidbroek laat deze week een grote uitschieter zien.

Volgens Jan Roothaert, productmanager veehouderij bij Limagrain, zit er landelijk toch vrij veel verschil in het drogestofpercentage van de maïs. Dat is vrij logisch, laat Roothaert weten, in het noorden ligt het percentage lager en het zuiden gaat al richting de 30%.

Verrassing uit het noorden
Op het bedrijf van Silvain Kusters in het Limburgse Guttecoven is het drogestofpercentage 25,8%. In het midden van het land bij het bedrijf van Roel Assies in Zeewolde ligt het drogestofpercentage op 27,1%. In het noordwesten is het bedrijf van Frank en Dirk Rooker iets later op weg met 23,1% droge stof. De grote verassing kwam uit Zuidbroek bij het bedrijf van Wim Bos. De droge stof van de maïs die op 8 mei is gezaaid, bereikt een drogestofpercentage van 31%. Op een ander perceel van Bos is het drogestofpercentage 30%.

Perceel Percentage droge stof week 36   Zaaidatum
Aartswoud 23,1%   25 april
Beerzeveld 27,2%   30 april
Zeewolde 27,1%   14 mei
Udenhout 29,1%   22 april
Sint-Oedenrode   26,5%   6 mei
Guttecoven 25,8%   8 mei
Zuidbroek 31%   8 mei
Nieuwerkerk 28%   28 april
Hengelo 27%   29 april

In de gaten houden
Het is nu belangrijk om de kolf goed in de gaten te houden waarschuwt Jan Roothaert. "Bij bijvoorbeeld 50% kolfaandeel is de plant nog vers, maar de kolf ontwikkelt zich goed. Zeker bij de gunstige weersomstandigheden van de laatste dagen." Bij dit soort weersomstandigheden kan de maïs afrijpen met 1% in 2 dagen. Als het weer wisselvalliger wordt, met matige temperaturen en minder zonneschijn gaat de afrijping weer terug naar 1% in de 3 dagen.

De maïspercelen van Wim Bos laten uitschieters zien. Beide percelen zijn 8 mei gezaaid. Links LG 31.205 met 30% ds en rechts LG EMELEEN met 31% ds.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden