Eigen foto

Ruwvoertour Sander Vijverberg

Werken in protocollen geeft structuur in melkveebedrijf

22 Maart 2022

Voor het derde jaar op rij organiseert Boerenbusiness de Ruwvoertour. Ook dit jaar volgen wij 10 melkveehouders door heel Nederland in hun beslissingen omtrent het winnen van ruwvoer. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. In het negende deel Sander Vijverberg uit Strijen (ZH)

Vijverberg doet dit jaar voor de eerste keer mee met de Boerenbusiness Ruwvoertour. Als nieuwe deelnemer hoopt hij te leren van collega-melkveehouders en onderling prestaties te vergelijken. Vijverberg is zelf fanatiek ruwvoerteler en niet bang om nieuwe dingen te proberen. Zo teelt hij voor het tweede jaar veldbonen en worden in de teelt verschillende rassen mais en gras geprobeerd. Strijen is een dorp in het Zuid-Hollandse eiland de Hoekse Waard. Het gebied kenmerkt zich door de huizen die op of tegen de dijken aan gebouwd zijn. Ook het uitgestrekte landschap waarbij de kleivelden in de wintermaanden er geploegd bij liggen te wachten, totdat het nieuwe groei seizoen weer begint.

Het ideale gebied voor melkvee
Zoals Vijverberg het zelf omschrijft, onderneemt hij in het ideale gebied. "Op een aantal grote melkveebedrijven na is er weinig concurrentie en werk ik samen met twee akkerbouwers, naar wiens bedrijven ik mest kan afzetten en mais kan plaatsen". Ook over de kwaliteit van de grond is Vijverberg tevreden.

Bedrijfsgegevens Vijverberg

Op het bedrijf van de familie Vijverberg worden 170 melkkoeien gehouden met 45 pinken en 45 kalveren. In totaal wordt er 85 hectare bewerkt, waarvan 55 hectare gras, 20 hectare maïs en 12 hectare veldbonen. De productie ligt op 10.900 liter met 4,25% vet en 3,55% eiwit. De grondsoort is klei 30% afslibbaar. De rassenkeuze voor gras is de Havera 4 van Limagrain en voor de winter veldbonen is het ras Tundra gezaaid. De koeien worden gemolken met drie Lely robots.

Het werk op het bedrijf wordt rond gezet door Sander, samen met zijn vrouw. Ook Sanders vader komt nog regelmatig langs om te helpen op het bedrijf. De familie komt oorspronkelijk uit de buurt van Den Haag, waar de vader van Sander nog bij het ouderlijk bedrijf woont. "Daar worden de drachtige pinken geweid. Van het overige voer wat daar wordt gewonnen, worden balen gemaakt die naar huis gereden worden". De melk van de familie Vijverberg wordt geleverd aan FrieslandCampina en sinds 2006 wordt er gevoerd van De Heus.

Zeker geen sleutelman
Vijverberg omschrijft zichzelf het beste als als 'protocollenboer': "Ik ben zeker geen sleutel man en hele dagen op de trekker zitten, daar word ik ook niet vrolijk van. Het maaien, schudden en harken doen wij zelf, maar voor de rest wordt bijna alles uit besteed aan de loonwerker". Met 170 melkkoeien en bijbehorend jongvee is er dagelijks genoeg te doen voor Sander en zijn vrouw. "Op een gegeven moment liep ik vast in het werk en en bleven sommige dingen liggen. Om hier mee af te rekenen, zijn wij gestart met het Schippers Hycare programma en zien hier echt resultaten van terug. Zo is de kwaliteit van ons drinkwater gigantisch gestegen en hebben wij altijd schone drinkbakken zonder aanslag of slijm vanuit de leidingen. Ook loopt het bij de kalveren stukken beter door schoon en in protocollen te werken".

Het groepshok van de kalveren. Deze worden gevoerd met een drinkautomaat.
Vanaf de zolder kunnen de hokken worden ingestrooid.
Het eerste gedeelte van de stal. De vaarzen, die op de foto aan de rechterkant lopen, worden in een aparte groep gehouden en worden op een robot gemolken.
De robot waar de vaarzen op worden gemolken.
Aan de linkerkant staat het nieuwste gedeelte van de stal. Op de foto is het hoge dak goed te zien. Dit geeft volgens Vijverberg veel ruimte en lucht voor de koeien.
De Lely voerrobot die een van haar vele rondes doet.
Aan de linkerkant staat een gedeelte jongvee. De melkkoeien lopen hier aan de rechterkant in het nieuwste gedeelte van de stal.
De melkkoeien worden hier op de overige twee melkrobots gemolken.
Sanders grootste hobby op het bedrijf: Het klauwbekappen. De koeien kunnen eenvoudig via de robots worden geselecteerd, waardoor kreupele koeien snel en makkelijk bij de bekapbox zijn.
Hier is de demo opstelling van de Lely voerrobot te zien, waarover Vijverberg erg tevreden is en van plan is om een vaste opstelling te laten bouwen.
In de vakken kan het voer klaar gezet worden. De ruimte van de proefopstelling is wat beperkt, waardoor er nog meerdere keren per week voer moet worden klaargezet. Met een vaste opstelling kan nog gestructureerder worden gewerkt.
Het laatste beetje veldbonen wat nog aanwezig was. Dit jaar gaat Vijverberg zijn areaal nog verder vergroten om meer veldbonen te voeren.

In het programma zit ook een module voor het klauwbekappen. "Dat is mijn grootste hobby. Alle koeien bekap ik zelf, waarbij ik de koeien op 80 en 220 dagen en vlak voor droogzetten standaard op de maandagmiddag doe en alle probleemgevallen direct wanneer het kan. Met de app die bij het programma hoort, heb ik de staat van de klauwgezondheid duidelijk in beeld en weet ik hoe het er op mijn bedrijf voor staat".

Werken met merkers geeft een voorsprong in fokkerij
Vijverberg over zijn fokkerijstrategie: "In het verleden werd er veel gefokt op showkoeien. Tegenwoordig is ons fokdoel om goede gebruikskoeien te fokken met veel melk. Hiervoor gebruiken wij ook wel Genomics-stieren en laten wij alle kalveren merken. Dus een DNA monster nemen, zodat wij eerder keuzes kunnen nemen in het aanhouden van kalveren. In het verleden stonden de gehaltes onder druk, maar inmiddels gaat dat de goede kant op".

Bijna alle grond ligt rondom het bedrijf waardoor er snel en efficiënt kan worden gewerkt. "Met het mest uitrijden kunnen we alles met sleepslangen en het inkuilen verloopt snel, doordat er weinig reistijd is." De kuilen liggen allemaal opgeslagen in sleufsilo's en Vijverberg is secuur op het uitkuilproces. Naast maïs en gras worden er ook sinds twee jaar veldbonen geteeld. Over de veldbonen is Vijverberg zeer te spreken: "het is erg gezond voer en de koeien reageren er goed op. Voor volgend jaar wil ik meer veldbonen telen vanwege die achterlijk hoge voerprijzen".

Groot fan van de voerrobot
Op het erf van de familie Vijverberg staat nog een demo opstelling van de Lely Vector voerrobot. In de loop van het jaar staat op de planning om het systeem te worden geïnstalleerd. Met een grotere voerkeuken en een betere installatie van vijzels is Vijverberg overtuigd van arbeid en tijd te besparen, terwijl zijn melkkoeien frequenter worden gevoerd. "Met een U-snijder kan ik de blokken dan voor meerdere dagen klaarzetten, waardoor het gestructureerd werken nog beter wordt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Ronald Smit

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Ruwvoertour week 45 - voederbieten

Voederbiet voert gehaltes in melk op, maar oogst wisselt

Ruwvoertour Maïs - Week 44

Nieuwe maïs zorgt voor meer melk in de tank

Ruwvoertour week 43 - gras

Laatste snedes grasmaaien, ureum schiet omhoog

Ruwvoertour Maïs - week 42

Gemengde gevoelens bij droge stofcijfers snijmaïs

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox