Eigen foto

Ruwvoertour Weer - week 20

Lang verwachte regen zeer wisselend

20 Mei 2022 - Ruben van der Maas

Na een zeer droge periode met veel zonuren viel vanaf donderdag het water met bakken uit de lucht. Het verschil in millimeters aan hemelwater is echter zeer wisselend volgens de melkveehouders van de ruwvoertour. Zo viel er in totaal meer dan 50 millimeter op sommige plaatsen.

Afgelopen donderdag (19 mei) kwamen flinke regenbuien sinds lange tijd eindelijk ons land binnen. Melkveehouders van de ruwvoertour zijn erg blij met de neerslag, maar niet iedereen kreeg de gewenste millimeters. Bij Sander Vijverberg in Strijen (ZH) viel het meest met 37 millimeter op 19 mei en op 20 mei nog eens 16.4 mm. Ook bij Frank Rooker in Aartswoud (NH) viel binnen 10 minuten een grote hoeveelheid neerslag. Bij Silvain Kusters in Guttencove (Li) waren er rond 14 uur donkere luchten op 19 mei maar bleef serieuze regen bleef uit. Gelukkig kreeg Kusters op 20 mei wel een flinke neerslag te verwerken waardoor er totaal ruim 30 millimeter viel op zijn perceel.

De lucht bij Silvain Kusters op 19 mei in Guttencove (Li)

Hieronder een overzicht van de neerslag op 19 en 20 mei welke de weerstations van AgroExact gemeten hebben.

Deelnemer Plaats Neerslag
Bert Wissels Hengelo (GD) 22.2 mm
Hans Schoenmakers Udenhout (NB) 19 mm
Joost van Nostrum Sint-Oedenrode (NB) 17.8 mm
Roel Assies Zeewolde (FL) 34 mm
Silvain Kusters Guttencove (Li) 31 mm
Sander Vijverberg Strijen (ZH) 53.4 mm
Jan Henk Waterink Breezerveld (OV) 27.2 mm
Robert Welhuis Wapse (Dr.) 31.6 mm
Frank Rooker Aartswoud(Fr) 28 mm

Uiteindelijk hebben de meeste melkveehouders de gewenste millimeters ontvangen. Met name in het zuidoosten van Nederland viel het donderdag tegen hoewel dat in Limburg na vrijdag behoorlijk is bijgetrokken. In het zuidoosten en midden van Nederland viel het meeste. Ook was de neerslag in veel gebieden zeer plaatselijk en liepen de verschillen soms wel op tot 10 millimeter op een paar kilometer van elkaar.

Hoeveel neerslag gaat er vallen?
Nu de eerste serieuze regenbuien Nederland hebben bereikt moet er afgewacht worden of en hoeveel er de komende dagen nog meer zal vallen. In de vooruitzichten zoals in de afbeelding hieronder is weergegeven dat er na het weekend ook nog neerslag kan vallen. Maar van volle regenmeters lijkt geen sprake.

Neerslag overzicht komende periode. Bron:KNMI
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden