Shutterstock

Ruwvoertour weer - week 23

Neerslag valt erg verdeeld, waar viel het meeste?

7 Juni 2022 - Ruben van der Maas

De neerslag van afgelopen Pinksterweekend kwam als geroepen voor veel melkveebedrijven. Zo ook voor de melkveehouders die meedoen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour. Ondanks een behoorlijk aantal millimeters bleef overlast uit op de percelen.

Donkere wolken met neerslag trokken dit weekend over Nederland, waarbij in sommige gevallen de regenmeter ver overliep. Zo viel er bij melkveehouder Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (NB) zo'n 51 mm hemelwater, hemelsbreed 30 kilometer verderop had zijn collega Hans Schoenmakers welgeteld 41 mm in de regenmeter. In andere delen van het land was de neerslag juist zeer wisselend. Hieronder een overzicht van het aantal millimeters bij de andere deelnemers van de Ruwvoertour.

Deelnemers                                                                                                 Neerslag in millimeters
Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (NB) 51
Robert Welhuis in Wapse (Dr.) 11.8
Hans Schoenmakers in Udenhout (NB) 41
Silvain Kusters in Guttecoven (Li) 23.6
Sander Vijverberg in Strijen (ZH) 25
Bert Wissels in Hengelo (GD) 21.4
Frank Rooker in Aartswoud (NH) 32

Meer neerslag nodig
Bij Silvain Kusters in het Limburgse Guttecoven viel 23.6 mm water. De bodemvochtsensor van Kusters laat zien dat deze aangename dosis neerslag nog altijd niet voldoende is op zijn perceel.

Overzicht Kusters in AgroExact

Kusters geeft aan dat de tweede snede gras slecht groeit en er toch echt water nodig is. De regenval die op korte termijn veel water heeft gebracht, is nog altijd te weinig. Het enige wat uitkomst biedt, is een langere periode met neerslag. Als er geen verandering optreedt, ziet Kusters het komend seizoen toch somber in. Want dan is de goed gewonnen eerste snede snel opgevoerd.

Veldbonen vroegen om water
Ook bij Robert Welhuis was de zeer gewenste neerslag nodig. Het systeem van AgroExact gaf al aan dat er weer moest worden beregend. Welhuis heeft het weerstation tussen de veldbonen staan. Uiteindelijk viel er zondag eerst 11.8 mm, waarna er dinsdag 7 juni ook nog eens 13.6 mm bij kwam.  

Overzicht van Welhuis bij AgroExact

Na de regenval daalde de grafiek weer naar de optimale zuigspanning, tot tevredenheid van Welhuis. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden