Eigen foto

Ruwvoertour Gras - Week 23

Goede tweede snede gras blijkt uit cijfers

8 Juni 2022 - Ruben van der Maas

Veel melkveehouders hebben de afgelopen week de tweede snede gras gewonnen op hun percelen. De zonnige en relatief warme dagen waren hiervoor uitstekend geschikt. De melkveehouders die deelnemen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour hebben ook de nodige hectare gemaaid. Hoe staat het met de voerderwaarden van de tweede snede?

In het Brabantse Sint-Oedenrode is er bij Joost van Nostrum op 1 juni de tweede snede gras gemaaid, net als bij provinciegenoot Hans Schoenmakers in Udenhout. Bij Roel Assies in Zeewolde (FL) werd er op 2 juni de tweede snede gras gemaaid. Assies geeft aan dat er een mooie snede gras staat op het eerste jaars grasland, maar dat op tweede jaars grasland de opbrengsten wat lager zijn.

Hieronder de uitslagen van de verse grasanalyse.

  Hans Schoenmakers in Udenhout (NB) Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (NB) Roel Assies in Zeewolde (FL)
Droge stof 19.8 19 20
VEM 939.9 946.2 950
Suiker 149.2 149.3 146
NDF 529 486.3 512
Eiwit 132.6 147.8 143
Ruw as 96.8 87.1 91

Keurige nette snede gras
Jan Roothaert, productmanager veehouderij bij Limagrain, geeft aan dat het goede verse grasmonsters zijn voor deze tijd van het jaar. De monsters laten geen bijzonderheden zien en geven een goed beeld van de tweede snede gras. Suiker en eiwit zijn in de juiste hoeveelheid aanwezig, maar ook NDF laat nette cijfers zien. Wat opvalt, is dat de monsters redelijk gelijk zijn. Dit heeft te maken met de landelijke invloed van het weer: bijna allemaal onder dezelfde omstandigheden gegroeid en ook geoogst. Samenvattend een keurige nette snede gras.

Hieronder de inkuil-combinatie van Roel Assies. Bij Assies wordt de gehele grasoogst in eigen beheer gedaan. Naast het inkuilen wordt ook de opraapwagen gebruikt voor zomerstalvoeren. 

Opraapwagen van Roel Assies
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden