Eigen foto

Ruwvoertour Gras - Week 24

Neerslag van invloed op waarde tweede grassnede

14 Juni 2022

Melkveehouders hebben het de afgelopen week druk gehad op het grasland, met juiste weersomstandigheden voor het optimaal binnenhalen van de tweede snede gras. De tweede snede is ook bij de meeste deelnemers aan de Boerenbusiness Ruwvoertour gewonnen. Tijd om de graswaardes met elkaar te vergelijken. Die verschillen behoorlijk.

Donderdag 9 juni is Bert Wissels in Hengelo (GD) begonnen met het maaien van de tweede snede. Ook bij melkveehouder Robert Welhuis uit Wapse (Dr) is die dag gemaaid. Vervolgens is er op zaterdag 11 juni ingekuild. 

Inkuilen bij Robert Welhuis in Wapse, Drenthe.

Bij Silvain Kusters is er op 11 juni gemaaid op het zwad en zijn er op maandag 13 juni balen geperst.

Hieronder de vers grasanalyses van de gemaaide percelen.

  Robert Welhuis in Wapse (Dr) Bert Wissels in Hengelo (GD) Silvain Kusters in Guttecoven (Li)
Droge stof 16.8 18.1 18.4
VEM 941 939.2 934.1
Suiker 127.4 96.3 115.8
NDF 505.1 497.7 519.4
Eiwit 166.9 185.2 145.2
Ruw as 99.8 93.4 85.1

Verschil in analyse
De analyse van de drie verse grasmonsters laten zien dat de cijfers behoorlijk wisselen. De waardes van VEM en NDF liggen redelijk dicht bij elkaar, terwijl de waardes van het suiker- en eiwitgehalte sterk van elkaar verschillen. Zo is te zien dat bij melkveehouder Bert Wissels het suikergehalte met 96,3 het laagste is. Wissels denkt zelf dat de oorzaak mogelijk ligt in het relatief grotere aandeel klaver op het perceel, maar dat kan hij niet met zekerheid zeggen. Het eiwitgehalte van 145.2 van het perceel van Silvain Kusters is het laagste. De reden die Kusters hiervoor aangeeft, is dat het gewas te weinig vocht heeft gehad. De Limburgse melkveehouder had dit verwacht en heeft daarom het gewas op het zwad gemaaid om vervolgens balen te persen. Alvorens het persen heeft Kusters de zwaden omgelegd met de hark om wat extra te drogen.

Hier is Silvain Kusters de zwade aan het omleggen

Uiteindelijk zijn er op maandag 13 juni aan het einde van de middag de balen geperst met een vochtpercentage van 33 tot 37%. Kusters schat dat er gemiddeld 2.600 kg droge stof van een hectare is gewonnen. Hij kijkt uit naar een eiwitrijke derde snede om over de eerste snede heen te kuilen. 

boerenbusiness.nl

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Ruwvoertour Gras - week 32

Vierde snede gras maaien ondanks de droogte

Ruwvoertour Week 32

Graspercelen zijn dorre ellende, ook zorgen in maïs

Ruwvoertour Veldbonen - week 32

Eerste veldbonen zijn geoogst, opbrengst goed

Ruwvoertour Maïs - Week 30

Kwaliteitsverbetering in maïs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief