Eigen foto

Ruwvoertour Veldbonen - Week 25

Bijzonder massief gewas bij veldbonen

27 Juni 2022

De groei van de veldbonen gaat de afgelopen periode vliegensvlug. De peulen zijn inmiddels goed zichtbaar en het gewas wordt een behoorlijk massief pakket. Twee deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour hebben ook een stuk areaal ingevuld met veldbonen. Hoe gaat het tot nu toe?

Bij Robert Welhuis in Wapse (Dr.) is een perceel ingericht met de teelt van zomerveldbonen. Welhuis vertelt dat het gewas 'enorm massief is en in hoogte varieert tussen de 170 en 185 centimeter. Op dinsdag 21 juni is de chocoladevlekkenziekte nog bestreden in het gewas. De ziekte zorgt voor bruine vlekken op het blad, waardoor er minder fotosynthese plaatsvindt.

Hoogte van het gewas bij Welhuis

Hieronder in de afbeelding de peulen in het gewas. Het gewas ziet er goed uit, maar Welhuis geeft aan dat de zomerveldbonen wel toe zijn aan water om de ontwikkeling niet te hinderen.

Peulen in de zomerveldbonen bij Welhuis

Massief gewas
Sander Vijverberg uit Strijen (ZH) heeft zowel zomer als winterveldbonen in het areaal. Het verschil in groei is nu goed te zien door de hoeveelheid peulen. Hier ligt ook het grootste verschil in de uiteindelijke opbrengst. Ook Vijverberg noemt de veldbonen massief en dus goed ontwikkeld. Hij schat de hoogte van het gewas op ongeveer 130 centimeter in (afbeelding 3).

De peulen van de winterveldbonen. 10 tot 12 etages met grote en mooie peulen. Het is een mooi en gezond gewas, aldus Sander Vijverberg.
De zomerveldbonen van Sander Vijverberg zijn in etage 6 tot 7.
De hoogte van de zomerveldbonen. Vijverberg schat deze rond de 130 cm is.

boerenbusiness.nl

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Ruwvoertour Maïs - Week 30

Kwaliteitsverbetering in maïs

Nieuws Gras - Week 30

Wisselende berichten over grasopbrengsten

Ruwvoertour Weer - week 29

Melkveehouders opnieuw teleurgesteld in neerslag

Ruwvoertour Beregenen - Week 29

Melkveehouders kunnen niet om beregenen heen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief