Eigen foto

Ruwvoertour Gras - Week 27

Derde snede gras valt niet mee door vochtgebrek

7 Juli 2022 - Ruben van der Maas

De aanhoudende periode met weinig neerslag en gematigde temperaturen hakt in de groei van het gras. De grasgroei wordt geremd geven de melkveehouders die deelnemen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour aan door het gebrek aan vocht. 

In het Zuid-Hollandse dorp Strijen heeft Sander Vijverberg op maandag 4 juli zijn derde snede gras gemaaid. Vijverberg is dik tevreden over de opbrengst, maar geeft ook toe mindere plekken te hebben in het gewas. Na de eerste snede heeft Vijverberg het grootste gedeelte van het areaal gras beregend. "Het is op de meter af te zien waar er is beregend en waar niet" vertelt hij. Hieronder de weergaven van de voederwaardes in het verse gras.

Droge stof VEM Suiker NDF Eiwit Ruw as
20.5 947.6 105.8 480.4 173 79.2

Droogte
De grasgroei varieert op de percelen van de andere deelnemers. Silvain Kusters uit Guttecoven (Li) geeft aan dat droogte parten speelt. Het gras wil maar matig groeien. Aan de bemesting ligt het volgens Kusters niet. Hij geeft aan dat er voldoende stikstof beschikbaar is, maar het gras deze niet optimaal benut door het gebrek aan vocht. Hieronder een overzicht van de vochthuishouding op het perceel van Kusters, volgens het weerstation van AgroExact.

AgroExact app bij Silvain Kusters in Guttecoven (Li)

Opbrengst maar heel gewoon
Bij Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode wordt er op woensdag 5 juli op zwad gemaaid. Vervolgens wordt er op donderdag 6 juli gehakseld. Van Nostrum geeft aan de opbrengst heel gewoontjes te vinden.

Grasperceel bij van Notrum gemaaid op zwad

Ook Hans Schoenmakers uit Udenhout (NB) geeft aan dat het gras slecht wil groeien. Schoenmakers verwacht het einde van de week alles er af te maaien, zodat de nieuwe snede zich hopelijk goed kan ontwikkelen. Bij Bert Wissels uit Hengelo (GD) valt de groei op het perceel grasland ook niet mee en geeft ook de droogte als oorzaak op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden