Eigen foto

Ruwvoertour Maïs - Week 28

Maïs ligt beter op schema dan vorig seizoen

15 Juli 2022 - Ruben van der Maas

De maïs heeft afgelopen weken een explosieve groei gehad. De juiste weersomstandigheden hebben hierbij geholpen. Hoe lijkt het gewas op dit moment in vergelijking met vorig jaar en wat zijn de reacties van de melkveehouders?

De eerste pluimen zijn zichtbaar in de maïspercelen bij de melkveehouders. Ondanks de moeizame start zien de melkveehouders de maïs behoorlijk bijtrekken en lijkt er maar weinig sprake van een groeiachterstand. Momenteel nemen melkveehouders een explosieve groei waar. "Op wat opkomstproblemen na, welke vooral door droogte kwam, groeit de maïs dit seizoen goed op schema" vertelt Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist Zuidwest-Nederland van Limagrain.

Op dit moment zijn er al maïspercelen die niet ver van de 3 meter hoogte afzitten. Zo meten Sander Vijverberg uit Strijen (ZH) begin deze week 2,8 meter en Silvain Kusters uit Guttecoven (Li) 2,9 meter. Afgelopen seizoen werd er in week 28 in Guttecoven 2,1 meter werd gemeten, een verschil 80 centimeter dus. Hieronder in de grafieken de groeicurven van 2021 en 2022. De andere maïshoogtes van week 28 zijn nog niet bekend.

Verloop hoogte maïs groeiseizoen 2022.

Hieronder het verloop van de maïshoogte in 2021. De grafiek geeft een klein vertekent beeld doordat de grafiek tot en met augustus loopt. 

Mais hoogte 2021

Wat opvalt in de grafieken is dat de ontwikkeling in 2022 explosiever en harder gaat als in 2021. Dat bevestigd de soms moeizame start van het seizoen. Dit omdat de groeicurve zeker eind juni harder stijgt in 2022 dan 2021. Afgelopen seizoen verliep de groeicurve veel gelijkmatiger. Dit is goed te verklaren door de juiste weer omstandigheden in 2022 voor de maïs.

Op dit moment krijgen de eerste kolven vorm bij melkveehouder Silvain Kusters in Limburg. Hieronder in de afbeelding de eerste kolven.

Kolven in de mais bij Kusters in Guttecoven (Li)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden