Eigen foto

Ruwvoertour Veldbonen - week 32

Eerste veldbonen zijn geoogst, opbrengst goed

9 Augustus 2022

Het eerste perceel veldbonen is geoogst in de Boerenbusiness Ruwvoertour. De opbrengst van de winterveldbonen op het perceel in het Zuid-Hollandse Strijen is zeker goed te noemen. Voor de andere percelen met veldbonen staat de oogst binnenkort ook op de planning.

Afgelopen donderdag 4 augustus was het zo ver: de eerste winterveldbonen werden geoogst bij melkveehouder Sander Vijverberg. "We hebben het perceel van zeven hectare onder goede omstandigheden weten te oogsten". Dit is het tweede jaar dat Vijverberg winterveldbonen teelt. De winter- en zomerveldbonen worden geteeld als krachtvoervervanger voor rundvee, vanwege het hoge eiwitpercentage wat tussen de 25% en 32% ligt.

Puike opbrengst
Het juiste oogstmoment is erg belangrijk om geen verlies te leiden en dat is volgens Vijverberg gelukt "Het oogstmoment was goed. We hadden de combine goed afgesteld en maar weinig verlies geleden". Wat betreft de opbrengst is hij ook zeker tevreden, want de opbrengstpotentie van winterveldbonen ligt tussen de 5,5 en 8 ton per hectare. "De opbrengst per hectare kwam definitief uit op 7.850 kilo per hectare, een goed resultaat". 

Door het juiste oogstmoment en het afstellen van de combine wordt er nauwelijks verlies geleden.
De winterveldbonen werden in een kipper gelost waarna deze via een kleine transportband in een dichte kist werden gevuld.
De combine aan de gang in de winterveldbonen.

Zomerveldbonen op de planning
De oogst van winter- is iets eerder dan zomerveldbonen, maar ook de zomervariant is bij Vijverberg zo goed als oogstrijp en staat op de planning te worden gedorst. Hij heeft 4,5 hectare zomerveldbonen staan en zag het gewas een flinke eindsprint maken: "Kort geleden dacht ik dat het gewas nog wel even bleef staan, maar de zomerveldbonen zijn snel afgerijpt. Vanaf vandaag (dinsdag 8 augustus) gaat de combine aan de slag. Over de opbrengst van de zomerveldbonen is hij minder te spreken. Vijverberg noemt de aanhoudende droogte de grootste oorzaak. "Met 5 ton houdt het wel op denk ik, maar we gaan het zien". De opbrengst van zomerveldbonen ligt sowieso iets lager dan winterveldbonen.

De andere melkveehouder bij de Boerenbusiness Ruwvoertour met zomerveldbonen is melkveehouder Robert Welhuis in Wapse (Drenthe). In tegenstelling tot het oogstrijpe perceel van Vijverberg staat dit perceel nog niet op de planning voor oogsten. Volgens Welhuis kleuren de bovenste peulen nog groen, maar kan het afrijpen met de huidige weersverwachting wel hard gaan".

Verschil tussen winterveldbonen (links) en zomerveldbonen (rechts) bij melkveehouder Sander Vijverberg.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Nieuws week 38- gras

Tussen de buien door het gras binnenharken

Ruwvoertour Maïs - week 37

Maïs verdwijnt in een rap tempo de kuil in

Ruwvoertour Weer - week 36

Lang gehoopte regen is er, maar op tijd voor ruwvoer?

Ruwvoertour maïs - week 36

Goede opbrengst in maïs, topdrukte verwacht

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief