Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Let op: vroege maïsoogst verwacht

11 Augustus 2022

In tegenstelling tot vorig jaar stevenen veel maïstelers in Nederland af op een vroege maïsoogst. Sommige percelen in vooral de zuidelijke provincies zijn al over enkele weken hakselrijp. Houd de afrijping goed in de gaten, zodat je op het optimale drogestofgehalte kunt oogsten.

De vroeg gezaaide percelen in Zuid-Nederland en op warmere gronden, zeker de vroege maïsrassen, zijn nu vaak al ver ontwikkeld en aan het afrijpen. Gezien de weersvooruitzichten gaat de afrijping vlot verlopen, waardoor de eerste percelen al eind augustus het optimale drogestofgehalte van 35 tot 37% bereiken.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor dit perceel LG 31.206 in Zuid-Limburg, dat in het Agrility-platform vroeg oogstrijp wordt voorspeld. Met de digitale teeltondersteuning van Agrility volg je de afrijping exact vanachter je beeldscherm én weet je al ruim vooraf wanneer je maïs rijp is!

Afbeelding: Agrility voorspelt dat dit perceel LG 31.206 in Zuid-Limburg al vroeg oogstrijp is.

Maximale voederwaarde oogsten
Op het optimale moment hakselen is van groot belang voor de voederwaarde en benutting van je maïs. De kolf moet volledig zijn afgerijpt. Er mag nog een drupje vocht uit de korrel komen, maar de plant moet niet te vochtig meer zijn. Het totale droge stofgehalte is dan ongeveer 36%.

Bij te vroeg of te laat oogsten laat je veel rendement liggen:

  • Te vroeg hakselen zorgt voor een lager zetmeelgehalte, doordat de korrel nog niet volledig rijp is. Dit kost je veel voederwaarde. Bovendien is er kans op sapverliezen, verzuring van de kuil en een verminderde voeropname.
  • Te laat hakselen kan leiden tot een verminderde voeropname, verlies van voederwaarde door een lagere verteerbaarheid en meer broei in de kuil, doordat hele droge maïs moeilijker verdicht.

Droge stofgehalte vaststellen
Hoe bepaal je nauwkeurig het optimale oogstmoment? Dat kan via de Maïsmanager app - in de video leg ik het uit:
 

Verdroogde maïs hakselen
Helaas zien we dit jaar ook percelen maïs die (gedeeltelijk) zijn verdroogd. Wanneer er kolven in zitten, oogst deze maïs dan zodra de korrels rijp zijn. Let op: als de bladeren boven de kolf al zijn afgestorven, gaat de kolf nauwelijks nog afrijpen en kan je direct hakselen. Besteed extra aandacht aan het aanrijden van deze maïs in de kuil. Verdroogde kolfloze maïs rijpt niet af. Haksel deze zodra hij is uitgegroeid bij droge omstandigheden, het drogestofgehalte is dan rond de 25%. Kuil deze maïs bij voorkeur over een laag graskuil om het perssap op te vangen.

Vanggewas of gras na de oogst
De vroege maisoogst geeft volop gelegenheid voor de inzaai van een vanggewas of gras. Zaai je grasland, dan kan je in september ook nog klaver meezaaien. Gebruik voor maailand de Havera klavermix, voor extra eiwit in het gras komend jaar. Bekijk de Havera grasmengsels >

Ook de inzaai van graslandkruiden kan nog prima. Kruidenrijk gras houdt het beter vol bij droogte en bevat extra vitaminen en mineralen.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden