Maarten Zeehandelaar / Shutterstock.com

Ruwvoertour Week 32

Graspercelen zijn dorre ellende, ook zorgen in maïs

11 Augustus 2022 - Jesse Torringa

De graspercelen hebben water nodig en wel heel snel. Sommige melkveehouders kunnen niet om beregenen heen en zien het gras nauwelijks tot niets groeien. Ook de maïs heeft in bepaalde regio's water nodig. 

Volgens de melkveehouders die deelnemen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour is het 'een dorre ellende' op de graspercelen en moet beregenen er wel aan te pas komen wil de groei er in blijven. Met de aanhoudende hitte gaat de groei alleen maar meer tegenvallen. Zij zien de komende dagen somber in. Beregenen zorgt nog enigszins voor wat groei, maar de melkveehouders vragen zich af of het grasgewas onder de hoge temperaturen voldoende groeikracht heeft.

Beregenen de oplossing
Wie de afgelopen tijd heeft beregend, ziet duidelijk verschil in de graslengte waar de het water wel en niet is geweest. Zo ook bij Sander Vijverberg uit Strijen (Zuid-Holland), waar het gras een dorre boel is op de plekken waar hij niet heeft beregend. Volgens hem had het gras zonder beregenen maar weinig gegroeid. Datzelfde geldt voor Robert Welhuis in Wapse (Drenthe) die duidelijk minder grasgroei constateert op de droge koppen op zijn percelen. Ook heeft hij afgelopen dinsdag zijn voederbieten nog beregend om ze nog even extra voor te bereiden op de hitte. 

De droogte laat zich duidelijk zien op het perceel waar bepaalde plekken niet konden worden beregend.in Strijen (Zuid-Holland).

Bij Silvain Kusters in Guttecoven (Limburg) valt de droogte absoluut niet mee. Hij heeft nog steeds zijn derde snede gras staan. "De derde snede gras wordt niets meer. Ik heb eerder getwijfeld om te maaien, maar er staat bijna niets en het groeit ook niet meer". Kusters heeft niet de mogelijkheid om te beregenen. In het Noord-Brabantse Udenhout is de grasgroei niet veel beter, vertelt Hans Schoenmakers, die inmiddels is begonnen met het beregenen van zijn voederbieten. Na de laatste keer maaien is er vrijwel niets meer gegroeid op zijn grasperceel. "Het gras is hier erg dor".

Nog nooit zo vaak een perceel beregend
Wat betreft de droogte op de maïspercelen gaat het de melkveehouders iets makkelijker af, maar ook hier is neerslag dringend nodig. Vooral in het zuiden van Nederland begint de maïs toch echt tekenen van droogte te vertonen. Zo heeft Schoenmakers een perceel maïs die veel aandacht nodig heeft wat betreft vocht: "Ik heb een perceel maïs op droge zandgrond en deze al drie keer beregend. Nooit eerder heb ik hetzelfde perceel zo vaak beregend".  

Volgens de melkveehouders is de maïs die het vroegst gezaaid is dit jaar ook het beste. De maïs die later is gezaaid, heeft iets meer last van de droogte concluderen zij. Gemiddeld zijn de melkveehouders wel tevreden over hun maïspercelen. Percelen in het zuiden van Nederland hebben al wel te lijden onder de droogte en hitte, vertelt Kusters. Er zijn percelen bij die behoorlijk droogteverschijnselen tonen. Ook heeft het gewas de smaak te pakken wat betreft afrijpen. Dat gaat alleen maar sneller met de aankomende warmte. Er moet echt neerslag vallen, constateren de melkveehouders, zodat het afrijpen van de maïs niet wordt gehinderd.

De maïs bij Silvain Kusters uit Guttecoven(Limburg).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden