Shutterstock

Ruwvoertour Maïs - week 33

Mooie kolf maar droogte hakt er in bij maïs

17 Augustus 2022 - Jesse Torringa

De maïs is aan zijn laatste groeidagen bezig, het afrijpen verloopt (te) vlot. Ondanks de droogte en hitte van de afgelopen tijd ogen de kolven veelbelovend, hoewel neerslag hard nodig is om de opbrengstpotentieel niet te verminderen.

"Een goed gevulde kolf", is de eerste mening van de meeste melkveehouders die deelnemen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour hadden, wanneer zij begin deze week in hun maïsperceel duiken. De maïs had na de moeizame seizoenstart de weg omhoog gevonden en is inmiddels op koers richting de oogst. Het afrijpen zit ook in de hoogste versnelling.

De maïskolf bij melkveehouder Bert Wissels in Hengelo (Gelderland).

Op het oog lijkt de maïs nog niet veel hinder te hebben van de droogte, maar wie verder kijkt dan alleen de rand van het perceel merkt dat neerslag echt broodnodig is. Krullend blad door de droogte en hitte komt veelvuldig voor en het afrijpen van het gewas gebeurd in meerdere gevallen aanzienlijk eerder dan normaal. Hierdoor is er minder tijd voor groei en dat gaat uiteindelijk opbrengst kosten.

Maar als je puur naar de maïskolf kijkt, is het zo slecht nog niet op dit moment. Melkveehouder Joost van Nostrum uit het Brabantse Sint-Oedenrode blijft daarom zijn maïs beregenen. "We zijn volop aan het beregenen om zo het gewas in stand te houden. Inmiddels is het een aardige kolf en goed gevuld". Ook Roel Assies uit Dronten (Flevoland) ziet een goed gevulde kolf, waarbij hij opmerkt dat de droogte zich hard laat zien door diepe scheuren op zijn zware kleigrond.

De maïskolf bij melkveehouder Roel Assies in Zeewolde.

Opbrengst daalt door droogte
De maïs mag dan wel aan zijn laatste weken bezig zijn en veelbelovend lijken, maar toch kan het straks gaan tegenvallen. Dat wordt duidelijk in het dataprogramma Agrility van maïsveredelaar Limagrain. Door het gebruik van satellietbeelden worden de percelen nauwkeurig gevolgd en voorspellingen gedaan over de groei, opbrengst, vegetatie en andere elementen. Inmiddels is duidelijk zichtbaar dat de vegetatie van het gewas op verschillende maïspercelen al vroeg afnam dit jaar. Normaal begint de vegetatie af te nemen in de laatste weken tijdens het afrijpen. Volgens de ruwvoerspecialisten van Limagrain heeft de snelle afname te maken met de hitte en droogte van de afgelopen weken. Bovendien gaat het opbrengst kosten.

Aan de hand van Agrility is bij melkveehouder Silvain Kusters uit Guttecoven (Limburg) goed te zien dat de vegetatie (de bladmassa van het gewas) al in begin juli afnam. Het is bij hem al lange tijd erg droog en hij kan niet beregenen. Ook hijzelf ziet dat de maïs last heeft van de droogte. Iets noordelijker bij melkveehouder Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) begint de vegetatie pas net af te nemen, wat normaal is gezien het stadium van het gewas.

Verloop van de vegetatie op het maïsperceel van Kusters in Guttecoven (Limburg).
Vegetatie van het perceel in Guttecoven. Een donkere kleur groen is een hoge vegetatie en een lichtere kleur is een lagere vegetatie.
Verloop van de vegetatie op het maïsperceel van van Nostrum in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant).
Vegetatie van het perceel in Sint-Oedenrode. Een donkere kleur groen is een hoge vegetatie en een lichtere kleur is een lagere vegetatie.

Bij Silvain Kusters in Guttecoven kan de hakselaar bijna uit het vet. Volgens het dataprogramma is het droge stofpercentage 33% en is het optimale oogstmoment volgende week.

Het ideale oogstmoment wordt volgens Agrility tussen 21 en 25 augustus verwacht voor het perceel in Guttecoven.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden