Shutterstock

Ruwvoertour weer - week 33

Neerslag lost de problemen met grasgroei niet op

18 Augustus 2022 - Jesse Torringa

Na lang wachten was het eindelijk weer zo ver: stevige regen- en onweersbuien trokken vanaf dinsdagnacht over ons land. Van serieuze wateroverlast was geen sprake bij de melkveehouders, maar bepaalde gebieden kregen in korte tijd wel veel neerslag.

De afgelopen tijd was een ramp wat betreft grasgroei en ook de maïs liet merken dat het last had van de droogte en hitte. Melkveehouders zaten te wachten op die lang beloofde regenbuien, die telkens vooruitgeschoven werden in de weerberichten. Bij een gedeelte van de melkveehouders is die regenbui langs geweest. Het meeste viel aan de gehele westkust, maar ook in het noorden van Nederland viel een goede hoeveelheid. Bij Sander Vijverberg in Strijen (Zuid-Holland) viel de meeste neerslag. Met 46 millimeter verspreid over meerdere regenbuien viel er een mooie neerslagsom. Anderen moesten het met minder neerslag doen, zoals bij Bert Wissels in Hengelo (Gelderland). Bij hem bleef het bij 4 millimeter.

Locatie neerslag in
millimeters
Strijen (Zuid-Holland) 46
Guttecoven (Limburg) 6
Wapse (Drenthe) 11.4
Hengelo (Gelderland) 4
Udenhout (Noord-Brabant) 4
Beerzeveld (Overijssel) 41
Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) 5

Maar veel lossen deze regenbuien niet op. De neerslag is zo verdwenen gezien de droogte. De graspercelen frissen er hoogstens een beetje van op maar daar blijft het bij, oordelen meerdere melkveehouders. In Beerzeveld viel in een halfuur tijd 30 millimeter en op andere plekken zijn de millimeters maar minimaal. Sander Vijverberg kon wel gebruik maken van de regenbuien door mest uit te rijden.

Mest uitrijden bij Sander Vijverberg in Strijen (Zuid-Holland).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden