Eigen foto

Ruwvoertour Maïs - week 34

Eerste maïsperceel geoogst, droogte hakt er in

22 Augustus 2022 - Jesse Torringa

De maïskolven blijven onder de huidige weersomstandigheden in een hoog tempo afrijpen. De droogte hakt er behoorlijk in, zo is te zien op het eerste perceel maïs die wordt geoogst van de Boerenbusiness Ruwvoertour.

Het afrijpen van de kolf zit in de hoogste versnelling en zo is de maïs bij melkveehouder Silvain Kusters in Guttecoven (Limburg) al meer dan rijp. Maandag 22 augustus is hij gestart met de oogst en de eerste indruk is droog, maar geen verkeerde kolf. Volgens Kusters is het afrijpen ontzettend snel gegaan de afgelopen tijd, waardoor hij heeft besloten al zijn percelen te hakselen. Eerder wilde hij nog even wachten met de iets latere percelen.

De maïs heeft te lijden onder de droogte in Guttecoven (Limburg).

"Je schikt hoe snel het afrijpen gaat"
Volgens Kusters had het niet langer moeten duren met de maïsoogst. "De maïs is hier zo rijp en droog. Het Ruwvoertour perceel heeft volgens de maïsmonsters een droge stof percentage van 40 tot 42%. Een ander perceel is 35 a 36%, maar ik schat dat alles iets droger is." Eerder was Kusters van plan om het perceel met een lagere percentage droge stof later deze week te hakselen, maar bij het controleren van de percelen veranderde zijn planning. "Je bent verbaasd als je ziet wat er met 2 dagen kan gebeuren met afrijpen. Zeker met de warme weersvoorspelling die er aan komt durf ik de maïs daarom niet langer te laten staan. Je neemt dan ook weer de hitte mee in de kuil als je donderdag oogst".

Ondanks de droogte lijkt de opbrengst wel goed. "Het is echt droog maar als we naar de kolven en opbrengst kijken is het best goed onder de huidige omstandigheden. We kuilen het in en stoppen de droogste kuil onder en de iets nattere daarboven op, zodat het vochtige nog wat naar beneden kan trekken".

Maïs hakselen bij de percelen van melkveehouder Silvain Kusters in Guttecoven (Limburg).
Maïs hakselen bij de percelen van melkveehouder Silvain Kusters in Guttecoven (Limburg).
Maïs hakselen bij de percelen van melkveehouder Silvain Kusters in Guttecoven (Limburg).
Maïs hakselen bij de percelen van melkveehouder Silvain Kusters in Guttecoven (Limburg).
Maïs hakselen bij de percelen van melkveehouder Silvain Kusters in Guttecoven (Limburg).
Inkuilen op de melkveehouderij van Kusters in Guttecoven (Limburg).
Inkuilen op de melkveehouderij van Kusters in Guttecoven (Limburg).

De komende dagen gaat het kwik weer richting de 30 graden plus en dat betekent dat de mais nog veel sneller afrijpt. In Guttecoven bij Kusters zijn er al percelen geoogst met 40% droge stof, wat (nood)rijp is. Andere maïspercelen rijpen ook in rap tempo af, zo is te zien bij de droge stof percentages van de andere melkveehouders van de Ruwvoertour.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden