Eigen foto

Ruwvoertour Gras - week 34

Met de graspercelen valt het deze zomer vies tegen

26 Augustus 2022 - Jesse Torringa

De grasgroei staat al geruime tijd op een laag pitje. Vooral in de zuidelijke regio's staat de groei nagenoeg stil, tenzij er kan worden beregend. Het noorden van Nederland lijkt er het beste van af te komen wat betreft de groei, maar ook daar valt de grassnede niet mee. De graspercelen kosten veel moeite deze zomer, zo blijkt in de Boerenbusiness Ruwvoertour

De neerslag van afgelopen tijd die van Zuidwest-Nederland naar het noorden trok, heeft een gedeelte van de graspercelen weten op te frissen. Het gros van het zuiden en oosten is door Pluvius overgeslagen en is de situatie er niet direct beter op geworden qua droogte. Melkveehouder Joost van Nostrum uit Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) draait vanwege de minimale neerslag nog altijd overuren met zijn beregeningsinstallatie. "We hebben een kleine hoeveelheid neerslag gehad, maar zijn nog altijd erg druk met het beregenen van het gras en de maïs. Op de percelen die vorige week zijn gemaaid, groeit het gras nu wel door".

Vijfde snede in Aartswoud
In het noorden van Nederland kleurt het gras iets groener dan het 'dorre' zuiden, waar nauwelijks sprake was van neerslag. In Aartswoud (Noord-Holland) is er zeker sprake van droge omstandigheden, maar kleuren de velden volgens melkveehouder Frank Rooker nog niet bruin. Het is in de regio toch gauw een paar graden koeler dan in het zuiden en volgens Rooker was de neerslag die viel vaak op de juiste momenten. Hij heeft dinsdag 23 augustus zijn vijfde snede gemaaid en woensdag 24 augustus ingekuild. Maar ook hier heeft de opbrengst te lijden onder droogte. "De grasklaver percelen zijn nog wel aardig gelukt, maar de rest valt niet mee. Ook de kwaliteit is niet goed. Als we kijken hoeveel uiteindelijk binnen is, dan valt het ons nog niet tegen. We mogen denk ik niet klagen." De hergroei van etgroen is zichtbaar volgens Rooker. De percelen bij Rooker zijn overigens niet beregend.

De vijfde snede wordt gemaaid bij Frank Rooker in Aartswoud(Noord-Holland).
Woensdag 24 augustus is het gras ingekuild.

De graspercelen in het Drentse Wapse bij Robert Welhuis zijn door de regenbui weer wat opgefrist, maar na de hitte van afgelopen dagen is daar maar weinig van over. Een deel van de graspercelen, circa 15 hectare, wordt beregend en de overige 50 hectare niet. Het gras vertoont maar weinig groei, laat Welhuis weten. Ook de voederbieten hebben te lijden onder de temperaturen van afgelopen dagen. Maar de voederbieten staat er volgens Welhuis goed op, waarbij ze al wel drie keer zijn beregend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden