Agrifirm

Aangeboden door Agrifirm

Voorkom broei in snijmaïskuil

29 Augustus 2022

Ieder jaar blijkt dat veel maïskuilen last hebben van broei. Naast verlies aan voederwaarde heeft broei ook effect op de smakelijkheid en daarmee de opname van het ruwvoer aan het voerhek.

Om broei te voorkomen kan naast goed inkuilmanagement ook het toevoegen van CoolCorn tijdens het inkuilen helpen om broei- en schimmelvorming te voorkomen.

Broei zorgt voor schimmelvorming en mycotoxinen
In de snijmaïskuil treedt gemakkelijk broei en schimmelvorming op. Dit wordt veroorzaakt doordat er tijdens de bewaring en de vervoedering lucht kan intreden waardoor diverse soorten bacteriën en schimmels weer actief worden en zich gaan vermeerderen. Dit leidt tot afbraak van voedingsstoffen en tot productie van warmte en soms zelf tot vorming van mycotoxinen. De verliezen worden groter naarmate de broei langer duurt en de temperatuur meer stijgt. Volgens het Handboek Snijmaïs kunnen de voederwaardeverliezen in broeiend kuilvoer wel 2% tot 3% (20-30 VEM) per dag bedragen. Daarnaast wordt het product minder smakelijk. Een daling van de drogestofopname met 10% tot 20% is mogelijk. Ook bleek uit onderzoek van NIZO food research dat bij 50% van de kuilen hoge aantallen sporen van boterzuurbacteriën werden gevonden. Broei en schimmelvorming als gevolg van luchttoetreding tijdens het bewaren en voeren bleek hierbij een grote rol te spelen.

Verlaag de kans op broei
Het voorkomen van broei begint bij het inkuilen. Zorg dat de kuilplaat schoon is, kuil met dunne laagjes in, rijd goed vast aan en stem de afmetingen van de kuil af op de voersnelheid. Dek de kuil af met zand/grond.

Zorg tijdens het vervoederen van de kuil voor een glad snijvlak. Haal minimaal twee keer per week voer uit de kuil en sluit de kuil (zeker in de winterperiode) tussentijds af. In de zomerperiode kan de kuil beter open blijven. Dit voorkomt dat de temperatuur en de luchtvochtigheid achter het plastic (vooral bij zwart plastic) erg hoog worden (broeikaseffect).

CoolCorn kan al snel uit
Aanvullend kan de kans op broei en daarmee verlies aan voederwaarde eenvoudig worden verkleind door het toepassen van CoolCorn tijdens het inkuilen. CoolCorn is een gemakkelijk toepasbare inkuilmiddel voor snijmaïs. Op basis van de azijnzuurvormende bacterie Lactobacillus buchneri remt het effectief gisten en schimmels die broei in de maïskuil veroorzaken. De kosten voor het toevoegen van CoolCorn zijn aanzienlijk lager dan de verliezen die optreden als gevolg van broei. Een lagere ds-opname van 3,5% betekent al snel een daling van de melkproductie van 1 kilo melk/koe per dag. Met de huidige melkprijs en het krappe ruwvoeraanbod is een kleine investering tijdens het inkuilen snel terugverdiend!

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden