Agrifoto

Ruwvoertour Maïs - week 35

Snelle afrijping en goed gevulde maïskolven

2 September 2022

Door de weersomstandigheden van afgelopen tijd is het afrijpen van de maïs ontzettend snel gegaan. De maïsoogst staat daardoor eerder voor de deur dan andere jaren. Dat heeft niet direct effect op de kolven. Die zien er goed gevuld uit, zo ervaren de melkveehouders die deelnemen aan de Boerenbusiness Ruwvoertour.

De maïs blijft net als in voorgaande weken snel afrijpen. Dat is te zien aan het droge stofpercentage dat wekelijks wordt bijgehouden van percelen snijmaïs van de Ruwvoertour. Meerdere melkveehouders bevestigen dat beeld bij het controleren van de percelen. Het droge stofpercentage van de maïs nam in deze week 35 op vrijwel alle deelnemende percelen toe met 3% ten opzichte van vorige week, dat laat het dataprogramma Agrility zien. Alleen in Udenhout steeg het droge stofpercentage nóg verder naar 4%. Het perceel in Guttecoven is op 22 augustus geoogst, daarom geen nieuw percentage voor de droge stof.

Met het op tijd en snel afrijpen zijn meerdere hakselaars de maïspercelen in het zuiden van Nederland al de baas. Zo is nu ook het volgende maïsperceel van de Ruwvoertour aan de beurt. Bij melkveehouder Sander Vijverberg in Strijen (Zuid-Holland) staat vandaag (vrijdag 2 september) zijn gehele areaal maïs op de planning om te worden geoogst. Ondanks de droogte is hij positief gestemd over de maïs: "Het valt zeker niet tegen, het staat er erg gezond bij, ik ben dik tevreden. De kolven zijn erg mooi en goed gevuld." Ook bij hem is de maïsoogst vroeger dan normaal. "Alles is rijp en met oog op de weersverandering die ze opgeven is het een goed moment om te oogsten. Ik denk dat we zo'n tien dagen eerder zijn dan in andere jaren."

In Zeewolde (Flevoland) bij melkveehouder Roel Assies staat de maïsoogst nog niet op de planning. "Bij het controleren van het perceel de laatste keer zat er nog veel vocht in de kolf. Het duurt dus nog even voordat we beginnen met de oogst." Ook bij Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) zijn volle kolven in het veld te zien. Hij heeft de maïs al meerdere keren beregend en dat heeft gezien de kolf goed uitgepakt. Er zijn duidelijke verschillen te zien tussen de kolven die wel en niet zijn beregend. De linker kolf op de afbeelding is wel beregend en de rechter kolf is niet beregend.

De maïskolven bij Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant). Links is beregend, de rechter heeft het extra water niet bereikt.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Ruwvoertour week 45 - voederbieten

Voederbiet voert gehaltes in melk op, maar oogst wisselt

Ruwvoertour Maïs - Week 44

Nieuwe maïs zorgt voor meer melk in de tank

Ruwvoertour week 43 - gras

Laatste snedes grasmaaien, ureum schiet omhoog

Ruwvoertour Maïs - week 42

Gemengde gevoelens bij droge stofcijfers snijmaïs

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox