Shutterstock

Ruwvoertour Maïs - week 37

Maïs verdwijnt in een rap tempo de kuil in

14 September 2022

Ondanks dat van de week veel water is gevallen, zijn toch op een aantal plaatsen de Boerenbusiness Ruwvoertour percelen gehakseld. Zoals verwacht, kwamen de regenbuien voor een aantal maïspercelen te laat en mocht het voor het tijdstip van hakselen niet baten.

"De maïs is eraf" zo klonk het afgelopen vrijdag bij Bert Wissels uit Hengelo (Gelderland). Een beetje regen zorgde hiervoor een mooie aanvulling voor in de kuil. De maïs was iets aan de droge kant, waardoor het hemelwater mooi van pas kwam voor de conservering van de maïs. Ondanks dat de maïs verder niet was beregend, viel de opbrengst zeker niet tegen. Met name de massa was voldoende. De kolf liet het echter wel een beetje liggen, waardoor Wissels een lagere hoeveelheid zetmeel verwacht in de maïskuil vergeleken vorig seizoen.

Er is bewust niet gekozen voor het gebruik van een inkuilmiddel, omdat Wissels verwacht dat dit weinig effect heeft vanwege de iets te droge opbrengst. De melkveehouders voert nu een klein deel van de verse maïs om praktische redenen en daarna wordt de kuil voor het verteringsproces zo lang mogelijk dicht gelaten. Helaas is de onderzaai bij de maïs wel iets verdroogd, maar hopelijk komt deze alsnog op en anders wordt voor 1 oktober een nieuwe groenbemester gezaaid. Morgen (donderdag 15 september) is Frank Rooker uit Aartswoud (Noord-Holland) aan de beurt om de maïs van de percelen af te hakselen. Hij spreekt over een goede kwaliteit maïs waarbij alleen de kolf nog een klein beetje vocht bevat. Toch wordt er gekozen om te hakselen, vanwege het aftakelen van de plant. "Als ik het niet doe, ben ik bang dat te plant te oud word".

Regen zorgt voor langzaam afrijpende maïs
Bij Robert Welhuis uit Wapse (Drenthe) is het hakselen nog niet van toepassing. De maïs is nog steeds erg mooi groen. "Het afrijpen gaat minder hard gaan na de regen", verwacht Welhuis. Rustig aan ziet hij wel diverse melkveehouders in de omgeving die de maïs eraf halen. Over de kwaliteit en opbrengst is hij zeker te spreken. Het zijn mooie, goed gevulde kolven en er zit voldoende lengte in het gewas. Zeker gezien de groeiomstandigheden dit jaar kan je spreken van een goede maïs. Alleen de onderzaai had nog iets beter gemogen, deze is slechts matig aanwezig. Welhuis verwacht zijn maïs in de laatste week van september eraf te halen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Manon van der Meer

Ruwvoertour week 45 - voederbieten

Voederbiet voert gehaltes in melk op, maar oogst wisselt

Ruwvoertour Maïs - Week 44

Nieuwe maïs zorgt voor meer melk in de tank

Ruwvoertour week 43 - gras

Laatste snedes grasmaaien, ureum schiet omhoog

Ruwvoertour Maïs - week 42

Gemengde gevoelens bij droge stofcijfers snijmaïs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief