Nieuws week 38- gras

Tussen de buien door het gras binnenharken

Vrijdag 22:15 uur

Door heel Nederland is de afgelopen weken voldoende regen gevallen. Nu is het gelukkig een paar dagen droog en daar maken ze in Sint-Oedenrode, Aartswoud en Zeewolde goed gebruik van om hun vijfde en zelfs zesde snede van het land te halen. De ruwvoertourdeelnemers hebben het er maar druk mee, maar klagen zeker niet. Daarnaast zijn ook de eerste paddenstoelen weer opgedoken. 

Bij Roel Assies in Zeewolde (Flevoland) is de drukte volop gaande. Niet alleen wordt de vijfde snede vandaag (vrijdag 23 september) in balen gestopt, maar ook de maïs was er klaar voor om ingekuild te worden. Door de drukte op het erf heeft Assies er bewust voor gekozen de kuil niet open te gooien en voor balen te gaan. Het zal volgens hem geen hele zware snede worden, maar wel meer dan de vierde snede. De hoeveelheid gras valt daarom ook zeker niet tegen. Assies gaat nog uit van een zesde snede dit jaar. Helaas niet voor alle percelen, want op één van de percelen worden volgend jaar tulpen geteeld.

Ook Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) maakt goed gebruik van de paar droge dagen, waarbij hij een mooie vijfde snede kan maaien. Volgens Joost zal de vijfde snede qua opbrengst gelijk zijn aan voorgaande jaren. Hij is ook druk bezig met zijn maïsperceel opnieuw in te zaaien met Havera 1 met rode klaver voor blijvend grasland volgend jaar. Daarnaast is van Nostrum druk bezig geweest met het inzaaien van de groenbemester op de andere percelen. Hierbij koos hij voor Italiaans raaigras, zodat komend voorjaar misschien nog een grassnede gewonnen kan worden voordat de maïs weer gezaaid wordt. 

In Aartswoud kon Frank Rooker ook niet achterblijven. In Noord-Holland is de zesde snede eergisteren (woensdag 21 september) gemaaid en de dag erna gewierst. Vandaag zal deze gehakseld worden. "De opbrengst was op sommige percelen vrij kort, maar op andere percelen stond het wel aardig'', zegt Rooker die tevreden is over de kwaliteit van de snede. 

vijfde Snede gras Joost van Nostrum Sint-Oedenrode (Noord-Brabant)
inzaaien Havera 1 met rode klaver bij Joost van Nostrum Sint-Oedenrode (Noord-Brabant)
Maaien vijfde snede bij Roel Assies Zeewolde (Flevoland)
paddenstoelen in land van Silvain Kusters Guttecoven (Limburg)

In Guttecoven (Limburg) bij Silvain Kusters is goed te zien dat de herfst is begonnen. Hier staan tussen het groene gras alweer de eerste paddenstoelen, een typisch beeld voor deze tijd van het jaar. Uit een onderzoek van WUR blijkt dat paddenstoelen schimmels (oesterzwam en shiitake), voederproducten zoals stro beter verteerbaar kunnen maken. Hierbij neemt de schimmel de lignine uit het product zonder dat voedingstoffen verloren gaan. Of de schimmels ook een goed effect hebben in vers gras, is niet onderzocht. Kusters kijkt uit naar een mooie vierde snede, omdat de derde snede behoorlijk tegenviel. Wel vermoedt hij dat het lastig wordt om deze snede goed droog te krijgen. "Het is wachten op droge dagen, wat mooie droge dagen." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Manon van der Meer

Ruwvoertour Maïs - week 37

Maïs verdwijnt in een rap tempo de kuil in

Ruwvoertour Weer - week 36

Lang gehoopte regen is er, maar op tijd voor ruwvoer?

Ruwvoertour maïs - week 36

Goede opbrengst in maïs, topdrukte verwacht

Ruwvoertour Maïs - week 35

Snelle afrijping en goed gevulde maïskolven

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief