Meer nieuws

veldbonen handelsgewassen eiwit

Ruwvoertour maïs en veldbonen-week 39

Meer melk in de tank door veldbonen

Het einde van het seizoen komt steeds dichterbij. Ook de laatste deelnemers aan de Ruwvoertour zijn begonnen met het hakselen van hun maïspercelen. Dit is door de regenval hier en daar zeker nog een uitdaging. De koeien worden weer op stal gehouden en de veldbonen worden gevoerd. Dit zorgt voor meer melk in de tank, wat met deze melkprijzen zeker niet onplezierig is. 
30 September 2022
Ruwvoertour 2022

Ruwvoertour week 38- gras

Tussen de buien door het gras binnenharken

Door heel Nederland is de afgelopen weken voldoende regen gevallen. Nu is het gelukkig een paar dagen droog en daar maken ze in Sint-Oedenrode, Aartswoud en Zeewolde goed gebruik van om hun vijfde en zelfs zesde snede van het land te halen. De ruwvoertourdeelnemers hebben het er maar druk mee, maar klagen zeker niet. Daarnaast zijn ook de eerste paddenstoelen  weer in het land zijn opgedoken. 
23 September 2022
voederbieten

Ruwvoertour Voederbieten - week 37

Eerste voederbieten zijn gerooid én gevoerd

De eerste voederbieten zijn gerooid op een perceel van een melkveehouder die meedoet aan de Boerenbusiness Ruwvoertour. Vier van de tien melkveehouders in de ruwvoertour telen voederbieten, waarmee zij het VEM-gehalte in het rantsoen op peil houden als deze in het gras achteruit gaat. De voederbieten staan bekend om hun hoge VEM-gehalten.
16 September 2022
maisoogst

Ruwvoertour Maïs - week 37

Maïs verdwijnt in een rap tempo de kuil in

Ondanks dat van de week veel water is gevallen, zijn toch op een aantal plaatsen de Boerenbusiness Ruwvoertour percelen gehakseld. Zoals verwacht, kwamen de regenbuien voor een aantal maïspercelen te laat en mocht het voor het tijdstip van hakselen niet baten. 
14 September 2022
limagrain

Aangeboden door Limagrain

Tip: grasklaver zaaien na vroege maïsoogst

Na een bijzonder zonnige en warme zomer kan de maïs op veel percelen al vroeg gehakseld worden. Dat schept mogelijkheden voor een geslaagde inzaai van grasklaver. Wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?
12 September 2022
neerslag Ruwvoertour 2022 regenmeter

Ruwvoertour Weer - week 36

Lang gehoopte regen is er, maar op tijd voor ruwvoer?

Na een ruime periode van droogte en hitte is er de afgelopen 3 dagen weer behoorlijk wat regen gevallen op de percelen van de Ruwvoertour. De neerslag zal het gras weer tot leven brengen voor een mooie snede, maar komt voor veel maïspercelen te laat.
8 September 2022
limagrain

Aangeboden door Limagrain

De zaaimogelijkheden na maïs

De oogst van snijmaïs is al volop aan de gang, dus kunnen ook de vanggewassen op zand- en lössgrond ingezaaid worden zodra er voldoende neerslag in zicht is. In dit artikel zetten we de mogelijkheden nog eens op een rij.
8 September 2022
maisoogst Ruwvoertour 2022

Ruwvoertour maïs - week 36

Goede opbrengst in maïs, topdrukte verwacht

De maïsoogst loopt voorspoedig en steeds meer percelen staan op de planning om te worden gehakseld. Melkveehouders moeten het weer de komende dagen afwachten maar lang kan het niet meer duren gezien de rappe afrijping.
7 September 2022
hakselen hakselaar maisoogst kuilmais

Ruwvoertour Maïs - week 35

Snelle afrijping en goed gevulde maïskolven

Door de weersomstandigheden van afgelopen tijd is het afrijpen van de maïs ontzettend snel gegaan. De maïsoogst staat daardoor eerder voor de deur dan andere jaren. Dat heeft niet direct effect op de kolven, die zien er goed gevuld uit.
2 September 2022
veldbonen

Ruwvoertour Veldbonen - week 35

Oogst veldbonen laat goede opbrengsten zien

Zowel de winter- als zomerveldbonen zijn geoogst en de opbrengsten zijn relatief goed. Opvallend is dit seizoen het oogstmoment en de afrijping van de veldbonen, zo valt te merken in de Boerenbusiness Ruwvoertour. Hoe verliep de oogst en hoe hebben de melkveehouders de teelt ervaren?
30 Augustus 2022
Agrifirm

Aangeboden door Agrifirm

Voorkom broei in snijmaïskuil

Ieder jaar blijkt dat veel maïskuilen last hebben van broei. Naast verlies aan voederwaarde heeft broei ook effect op de smakelijkheid en daarmee de opname van het ruwvoer aan het voerhek.
29 Augustus 2022
maaien Ruwvoertour 2022

Ruwvoertour Gras - week 34

Met de graspercelen valt het deze zomer vies tegen

De grasgroei staat al geruime tijd op een laag pitje. Vooral in de zuidelijke regio's staat de groei nagenoeg stil, tenzij er kan worden beregend. Het noorden van Nederland lijkt er het beste van af te komen wat betreft de groei, maar ook daar valt de grassnede niet mee. De graspercelen kosten veel moeite deze zomer, zo blijkt in de Boerenbusiness Ruwvoertour. 
26 Augustus 2022
mais Ruwvoertour 2022

Ruwvoertour Maïs - week 34

Eerste maïsperceel geoogst, droogte hakt er in

De maïskolven blijven onder de huidige weersomstandigheden in een hoog tempo afrijpen. De droogte hakt er behoorlijk in, zo is te zien op het eerste perceel maïs die wordt geoogst van de Boerenbusiness Ruwvoertour.
22 Augustus 2022
regen melkveebedrijf nederland percelen

Ruwvoertour weer - week 33

Neerslag lost de problemen met grasgroei niet op

Na lang wachten was het eindelijk weer zo ver: stevige regen- en onweersbuien trokken vanaf dinsdagnacht over ons land. Van serieuze wateroverlast was geen sprake bij de melkveehouders, maar bepaalde gebieden kregen in korte tijd wel veel neerslag.
18 Augustus 2022
beregenen droogte mais

Ruwvoertour Maïs - week 33

Mooie kolf maar droogte hakt er in bij maïs

De maïs is momenteel aan zijn laatste groeidagen bezig en verloopt het afrijpen (te) vlot. Ondanks de droogte en hitte van de afgelopen tijd ogen de kolven veelbelovend, hoewel neerslag hard nodig is om de opbrengstpotentieel niet te verminderen.
17 Augustus 2022
limagrain

Aangeboden door Limagrain

Tips voor verdroogd grasland

Het neerslagtekort is op de meeste plaatsen fors opgelopen. Op sommige percelen grasland is daardoor droogteschade zichtbaar. Wat moet je doen met verdroogd grasland? Een aantal praktische tips.
16 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox