Safety Pilot systeem

Linde heftruck grijpt in bij gevaarlijke situatie

12 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

Een van de grootste problemen bij het gebruik van een vorkheftruck is dat hij gemakkelijk om kan vallen. Zeker wanneer een zware lading hoog wordt opgetild, of wanneer de heftruck te snel rijdt. Deze situaties worden bijna altijd door de bestuurder veroorzaakt. Linde introduceert daarom het Safety Pilot systeem. Deze computer waarschuwt en grijpt zelf in bij gevaarlijke situaties.

Safety Pilot bestaat uit een groot kleurenscherm dat visueel en akoestische waarschuwingen geeft wanneer de heftruck in gevaar is. Voorheen gaf het systeem zelf ook al aan wanneer de lading te zwaar was, maar meer dan een piepje gebeurde er niet. Om te berekenen hoeveel je maximaal mag tillen op een bepaalde hoogte werd voorheen een tabel gebruikt. Safety Pilot maakt die tabel digitaal en weegt continue de lading. Het systeem weet continue wat is toegestaan.

Op het scherm kun je altijd aflezen hoe zwaar de lading is, waar het zwaartepunt ligt, wat de hellingshoek van de lepels is en wat de maximale hefhoogte is voor de lading die je vervoert. Om dit zo overzichtelijk mogelijk weer te geven maakt Linde gebruik van zo min mogelijk getallen en vooral veel afbeeldingen.

Niet alleen krijg je als chauffeur een waarschuwing met geluid en beeld. Wordt bijvoorbeeld de maximaal toegestane hefhoogte bereikt, dan wordt de hefsnelheid automatisch vertraagd door het systeem. Dit geldt ook voor de rijsnelheid. Rij je te hard met de heftruck terwijl de maximale capaciteit is bereikt, dan wordt de snelheid vanzelf verlaagd of komt het voertuig zelfs helemaal tot stilstand. Verschillende sensoren op de vorkheftruck registreren alle gegevens.

Het Safety Pilot systeem werkt niet alleen tegen de chauffeur. Hij helpt je ook bepaalde zaken gemakkelijker op te zoeken of vaak herhaalde handelingen te versimpelen. Zo kun je de hefhoogte vooraf vaststellen met de druk op een knop. Deze multifunctionele knop bevindt zich in de armleuning, onder de joystick. Via het programma kun je verder de heflimiet instellen, de daalsnelheid, weeginrichting van het vorkenbord, rijstrategie, het stroomverbruik aflezen en de rijsnelheid begrenzen.

Safety Pilot is vooralsnog alleen beschikbaar als optie voor de E20 tot en met de E50 elektrische vorkheftrucks, met een laadcapaciteit van 2 tot 5 ton. Later dit jaar komt het systeem ook op de E16 tot E20 heftrucks. Wat het systeem gaat kosten is nog niet bekend.

Linde Safety Pilot - operating mode_klein.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden