Vel?Phone

Koe stuurt zelf sms bij geboorte kalf

27 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Veehouders die graag van hun nachtrust genieten gaan erg blij zijn met het Vel’Phone systeem van het Franse bedrijf Medria Elevage. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat je automatisch een smsje krijgt wanneer een koe op het punt van kalven staat. Verder houdt hij je op de hoogte van temperatuurschommelingen en het breken van de vliezen.

De sensor, die eruit ziet als een soort netje, plaats je een week voor het verwachtte kalven in de vagina. Na activatie, wat eveneens door middel van een SMS gebeurt, geeft hij direct de temperatuur door. Is er een verandering, dan krijg je dagelijks hier bericht over op je telefoon. Ook detecteert hij wanneer het vruchtwater op komst is en de kalverij gaat beginnen.

De fabrikant noemt als groot voordeel dat de sensor kan worden ingebracht wanneer van de geboorte nog geen spraken is en de koe in een normale toestand. Doordat pas wordt gesignaleerd wanneer het vruchtwater komt laat je de koe eerst haar werk doen, voor mensen zich ermee gaan bemoeien.

De sensor werkt met een radiozender, die maximaal op een afstand van 200 meter mag hangen. Tot 50 sensoren kunnen erop worden aangesloten. Maximaal 3 mobiele nummers kunnen worden toegevoegd. De radiozender verstuurt hier tot 2 smsberichten naartoe per dag. Prijzen van het complete systeem beginnen bij 3.000 euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden