Agritechnica 2015

Lemken vindt de fronttank opnieuw uit

12 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Welke innovaties kun je nu toepassen op een fronttank voor zaaizaad en kunstmest? Als het aan de ontwerpers van Lemken ligt best veel. Op de Agritechnica toont het voor het eerst hun Solitair 23 fronttank. Een product waar Nederland lang op heeft moeten wachten. Maar, het blijkt de moeite waard.

De fronttank wordt voor zaaizaad of kunstmest gebruikt

Wilde je tot nu toe een fronttank bij je Lemken zaaimachine, dan moest de dealer zelf gaan sleutelen, wat in de praktijk ook gebeurde. Maar, daar komt verandering in. De fabrikant uit Alpen 'leende' de voorraadtank die op hun nieuwe Solitair zit en biedt deze als fronttank aan. Niet alleen voor gebruik met zaaizaad. Hij wordt ook ingezet voor korrelkunstmest in combinatie met de nieuwe Azurit precisiezaaimachine voor maïs.

De tank zelf is uit kunststof vervaardigd, wat hem licht houdt. Bijzondere is zijn lage bouw. 'Het zaad wordt met vijzels naar het afvoerpunt gedraaid. Voor kunstmest zijn dat er vier. Bij zaaizaad volstaan twee', legt Hans Hoogland van Lemken uit. 'We hebben hierdoor geen trechter nodig, waardoor de machine compact geconstrueerd kan worden. De ventilator is geïntegreerd in het ontwerp.'

De tank - waarvan het prototype nu nog uit glasvezel is vervaardigd - heeft een inhoud van ruim 2.000 liter. Hij is gemonteerd op drie weegcellen. Je kunt hem krijgen met een simpele bedieningsterminal of de bediening integreren op het CCI Isobus scherm. 'De fronttank werkt - in combinatie met de zaaimachine - volgens het master-slave principe', legt Hoogland uit. De zaaimachine geeft een signaal wanneer hij product nodig heeft. De tank blaast het dan naar achteren. Worden een of meerdere secties uitgeschakeld dan past hij direct het volume aan.'

De tank is voorzien van vier aanvoerslangen die het product naar achteren blazen. Zeker bij een machine van zes meter breedte moet er flink wat volume worden getransporteerd. Omdat de tank onder druk staat zijn volumes tot 500 kg mogelijk. Doordat de ventilator in de machine is geïntegreerd zou hij volgens Lemken flink stiller moeten zijn dan we nu gewend zijn. Waar nog aan gesleuteld wordt is de accuratesse bij zeer kleine volumes tot 20 kg. Het is niet bekend wanneer de tank exact leverbaar is.


Voor hun maïszaaimachine Azurit en graanzaaimachines komt Lemken met de Solitair 23 fronttank. Die lijkt erg veel op het ontwerp van de nieuwe getrokken zaaicombinatie. De ventilator is geïntegreerd in het ontwerp van de kunststof tank.


De kunststof tank staat in het werk onder druk. Zo kunnen grote volumes product - tot 500 kg - naar achteren worden geblazen. De tank is gemonteerd op drie weegcellen (twee achter één voor) om exact te kunnen bepalen hoe groot de voorraad bedraagd en hoeveel reeds is verzaaid.


Voor kunstmest is de machine van vier stalen vijzels voorzien. Verzaai je alleen zaaizaad, dan volstaan twee vijzels. Die worden hydraulisch aangedreven en zijn via de touchscreen terminal in toerental te wijzigen. Voor fijn zaad zoals koolzaad is er een speciale kit nodig.


In de bak liggen vier horizontaal geplaatste stalen vijzels die het product naar links en rechts draaien. Omdat geen uitlooptrechter nodig is heeft de machine een compacte bouw. Je kijkt er vanuit de trekker goed overheen. Dat maakt afdraaien wel een klus.


Op de Agritechnica toonde Lemken het simpele bedieningsscherm. Hierop kun je de belangrijke informatie zien, zoals het toerental van de vijzels en de actuele inhoud. Optioneel is bediening via de CCI Isobus terminal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden