Landbouw grote afnemer

Miljoen euro voor Nederlandse IoT-satelliet

11 April 2017 - Niels van der Boom

Magnitude Space, naar eigen zeggen de eerste commerciële satellietoperator in ons land, heeft één miljoen euro aan groeikapitaal opgehaald om hun satellietnetwerk internationaal uit te rollen. Dat netwerk wordt ingezet om het Internet of Things (IoT) op te laten draaien. Voor het bedrijf tot lancering overgaat, is nog een paar miljoen vereist.

Het Amsterdamse bedrijf Magnitude Space is van plan om een internationaal opererend satellietnetwerk op te starten voor monitoring toepassingen. Dat doet het bedrijf door een netwerk voor Internet of Things-sensoren aan te bieden. Het gaat om sensoren die kleine hoeveelheden data verzenden in vaste intervallen. In de landbouw wordt daar steeds meer gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld in weerstations. De verwachting is dat IoT zich uiteindelijk verweeft in alle sectoren. Landbouw is een belangrijke, maar ook in en rondom het huis bijvoorbeeld.

5

miljoen euro

startkapitaal is nog vereist

Lancering kost veel meer
De start-up van het bedrijf heeft één miljoen euro opgehaald om te starten met de internationale lancering. Dat is echter nog lang niet genoeg om satellieten de lucht in te sturen. Directeur Laurens Groenendijk is in gesprek voor een vervolgronde die minimaal 5 miljoen euro op moet leveren, zo zegt hij tegen het Financieel Dagblad. 'De lancering is al wel besteld bij een raketoperator. Voor 500.000 euro wordt de eerste minisatelliet buiten de dampkring geschoten.'

48 satellieten
De eerste satelliet moet aan het eind van 2017 operationeel zijn. Dan kan 1 keer per etmaal, wereldwijd, contact worden gemaakt met het netwerk. Uiteindelijk moet het netwerk 48 satellieten omvatten. De European Space Agency (ESA) en Nederlandse overheid steunen het project. Die laatste gaf de start-up de status van officiële satellietoperator en stelde de frequentie ter beschikking. Die frequentie is exclusief voor Magnitude Space, wat concurrentie buiten de deur houdt.

LoRa-netwerk
Ernst Peter Hovinga, CEO van het bedrijf: 'Slechts 10 procent van de wereld heeft dekking door huidige netwerken als gsm en wifi.' Magnitude levert alleen de communicatie. Je bent vrij om een sensorsysteem te kiezen. Een abonnement op de satellietdienst kost 3 euro per jaar per sensor. Volgens de ondernemers is dat goedkoper dan de bestaande alternatieven. In Nederland exploiteert KPN het LoRa-netwerk voor IoT toepassingen. Ook daar maakt de landbouw reeds gebruik van.

Magnitude Space ziet mogelijkheden voor boeren, zoals het monitoren van vee of bodemsensoren. Die sensoren zijn reeds op de markt. Een dekkend netwerk is er echter nog niet.

Één van de eerste klanten verhuurt 12.000 Dixies. Jaarlijks raakt hij er 100 kwijt. Door ze met een sensor van 15 euro uit te rusten, is dat verleden tijd. De hardware koopt Magnitude Space in. Software wordt in eigen beheer ontwikkeld en geschreven. Daar zit volgens de ondernemers de grootste vernieuwing.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden