Wie wint trekker van het jaar?

Nieuwe trekkers op Agritechnica getipt

19 Juli 2017 - 2 reacties

De Tractor of the year verkiezing is het jaarlijkse feestje van alle trekkerbouwers waarbij ze zichzelf kietelen. Een team van Europese journalisten beoordeelt welke trekker zichzelf model van het jaar mag noemen. De wedstrijd kent 3 categorieën. Wat hebben de fabrikanten in petto dit najaar?

Een aantal fabrikanten heeft inmiddels het doek van hun nieuwe trekker getrokken. Zo staat Claas in de lijst, met hun nieuwe 205 pk Arion 660, en ook Valtra met de 271 pk T254 Smart Touch. Verder zijn er ook een aantal modellen in de verkiezingsstrijd die vragen oproepen. Bijvoorbeeld de Case IH Quadtrac 540 CVX of New Holland T4.75S.

15

trekkers

zitten er in de TOTY verkiezing

Van 23 naar 15
14 merken diende in totaal 23 verschillende modellen in bij Tractor of the Year organisator Vado e Torno Edizioni in. Uiteindelijk werden in drie categorieën ieder 5 modellen uitgekozen van 10 verschillende merken. Naast de bekende TOTY categorie is er een ‘best utility’ voor kleine modellen en een ‘best of specialized’ voor smalspoortrekkers en aanverwante.

Finalisten Tractor of the Year:

  • Case IH Quadtrac 540 CVX
  • John Deere 6250R
  • New Holland T6.175 DC
  • Claas Arion 660
  • Valtra Versu T254 Smart Touch

Stuivertje wisselen
Een jury, samengesteld uit leden van de Europese landbouwpers, buigen zich momenteel over de vraag wie wordt uitgeroepen tot dé trekker van 2018. De winnaar mag een jaar lang pronken met de titel TOTY 2018. De wedstrijd bestaat sinds 1998. Wie een blik werpt op de eindresultaten ziet dat het vooral stuivertje wisselen is tussen de grote merken: John Deere, Fendt, Case IH en New Holland. Fendt won hem, misschien niet verrassend, 5 maal. Case IH 4 keer en John Deere 3 keer, net als New Holland.

Bekende modellen
De 6250R van John Deere is de enige oude bekende in de finalelijst van dit jaar. Die trekker werd vorig jaar al geïntroduceerd. De productie is net van start gegaan. De Arion 660 van Claas en T254 van Valtra kennen we sinds kort. Valtra trok de T4-serie naar boven door en voegde een nieuwe bediening toe, die veel weg heeft van je smartphone. De Arion 660 is het nieuwe paradepaardje van Claas in de 600 reeks.

New Holland en Case IH tonen beiden een nieuwe versnellingsbak

Nieuwe versnellingsbakken
Ook de viercilinder T6.175 van New Holland is bekend, maar de toevoeging DC niet. Dat staat voor Dynamic Command. Een geheel nieuwe transmissie van CNH. Volgens geruchten op internet heeft hij 8 versnellingen in 3 groepen en is de bak met een dubbele koppeling uitgerust. De bediening is gelijk aan de CVT van New Holland. Schakelen gebeurt volledig automatisch via elektronica. De bak wordt leverbaar op de viercilinder T6 serie, naast de bestaande versnellingsbakken. Ook conculega-merk Case IH staat in de lijst met een nieuwe versnellingsbak. De Quadtrac knik-rupstrekker is met een CVX variabele transmissie uitgerust. Het is voor het eerst dat een fabrikant op zo’n trekker met een CVT komt. Alleen John Deere heeft op de rupstrekkers met 2 rupsen een CVT optie.


De trekker die New Holland voor de categorie Best Utility heeft aangemeld is met een nieuwe Dynamic Command versnellingsbak uitgerust.

Oude en nieuwe bekende
In de Best Utility categorie staan meer bekende trekkers. De X6 VT-Drive, John Deere 5125R, Massey Ferguson 5709 en Valtra A114 zijn bekend. De T4.75S van New Holland is wel nieuw. Dit is een doorontwikkeling op de compacte T4. Bij de 'specialized categorie' zijn er ook bekende: De Kubota M5101N, Aebi TT281 en Claas Nexos 240. Ook de 211 Vario V van Fendt staat ertussen, die er toch al een aantal jaren is. Dat hint op een nieuw model. Hekkensluiter Massey Ferguson schrijft wel een nieuw model op; de 3710 S.

Op de eerste Agritechnica beursdag, 12 november, wordt bekend gemaakt welke trekkers in de prijzen vallen. Daarnaast dingen alle 15 modellen mee voor de designprijs.


Case IH rust als eerste fabrikant een kniktrekker uit met een continue variabele transmissie. Daarmee dingt het mee naar de prijs voor Tractor of the Year.

Foto's: Tractor of the Year.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Klaas 20 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10875243/nieuwe-trekkers-op-agritechnica-getipt][/url]
Ik zag laatst ook iets voorbij komen over "The CLAAS AXION 900 TERRA TRAC Product Range". Maar ik kan er verder niks van vinden. Weten jullie daar misschien al iets van?
case 20 Juli 2017
Claas is goed bezig en dat zie je ook
Abonnee
Niels van der Boom 20 Juli 2017
Klaas, dat heb ik ook gehoord. Wellicht is het waar, wellicht komt het voort uit een studieproject. Een Duitse landbouwhogeschool heeft onder een Axion 800 een set rupsen gebouwd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Deze 7 trekkers zijn een prima investering

Achtergrond Techniek

Deze 7 trekkers zijn een prima investering

John Deere VS start na een maand weer op

Nieuws Mechanisatie

John Deere VS start na een maand weer op

John Deere lamgelegd door grootste staking in 35 jaar

Nieuws Mechanisatie

John Deere lamgelegd door grootste staking in 35 jaar

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Nieuws Mechanisatie

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief