Met Veris iScan

Zelfscanner voor bodem van akkerbouwer

7 November 2017 - Niels van der Boom

Scanspecialist Veris Technologies introduceert, samen met importeur Agrometius, de Veris iScan. Een afgeslankt model van de bekende Veris bodemscanner. Je monteert hem op een werktuig om zo bewerkingen te combineren. Dat maakt de techniek bereikbaar voor akkerbouwbedrijven.

Agrometius biedt sinds 2013 in de Benelux scandiensten aan met de Veris MSP3 bodemscanner. Die rijdt als karretje achter de trekker aan en analyseert iedere 10 meter de bodem. Verschillende loonbedrijven investeerden in de scantechniek. Voor Europa wordt de Veris iScan officieel in Hannover gelanceerd. In de Verenigde Staten is hij al sinds voorjaar 2016 op de markt.

0-60

centimeter

is de bandbreedte van de Veris iScan

Geen zuurtegraad
De iScan is een afgeslankte versie van de luxe MSP3. Zo meet hij het organische stofgehalte (OS) en de bodemtextuur (klei-humus complex), op een diepte tot 60 centimeter. Bij het luxere model zijn dat 2 bandbreedtes, van 0-30 en 0-90 centimeter. Een NIR-sensor meet het gehalte OS. De textuur wordt gemeten door de elektrische geleidbaarheid in kaart te brengen. De MSP3 kan daarnaast de pH-waarde in beeld brengen. Essentieel om variabel te bekalken op zandgrond. Agrometius ziet de iScan als aanvulling op de bestaande scanner.

Zelfscanner
Grote akkerbouwbedrijven, of een club van samenwerkende boeren, zijn potentiële klanten, denkt marketing manager Maarten van Kampen. "De 'i' in iScan staat voor implement. De bodemscanner is een soort zaaikouter, die slechts 5 centimeter grond beroert", legt hij uit. "Je kunt hem op een stoppelcultivator, kopeg, zaaibedbereider of zaaimachine bouwen. Complexe werktuigen (zoals pootmachines) zijn niet wenselijk. Het poten vraagt je aandacht. Een scanner kun je er niet bij hebben. Dankzij een adapterplaat is hij in 15 minuten uitwisselbaar. De dataoverdracht is draadloos. Hij beschikt over zijn eigen gps-ontvanger, maar een rtk-signaal is inplugbaar. Op welke machine je hem hangt, is afhankelijk van het scanmoment. Wil je op kleigrond variabel gips strooien, dan is montage op de stoppelcultivator aan te raden."

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Veris iScan is geen vervanger voor de bekende MSP3, die uitgebreider werkt.Dataverwerking is loonwerk
In veel gevallen biedt Agrometius, in samenwerking met de loonwerker en Agrifirm, een compleet pakket aan. Scannen, dataverwerking, taakkaarten en praktisch advies, waarna de loonwerker variabel kan toedienen. Daarvoor worden 4 precisiegrondmonsters gestoken, exact op de coördinaten waar de verisscanner reed.

Bij de iScan zijn die eveneens vereist om het gehalte OS in kaart te brengen. "Een compleet 'pro' pakket met de MSP3 scanner kost €175 per hectare. Aangezien de klant met de iScan zelf scant, berekenen we voor de dataverwerking louter een uurtarief", legt Van Kampen uit. "Data die uit de sensor komt is versleuteld. Daarvoor is speciale software vereist. De data zetten wij om in een gekalibreerde kaart. De klant kan vervolgens de ruwe data ontvangen, in de vorm van een shapefile, of een taakkaart."

Data uit de Veris iScan is versleuteld

Kostenplaatje
Een groot voordeel van de nieuwe Veris is het kostenplaatje. Die bedraagt ongeveer de helft van de MSP3. "Deze scanner kost €50.000 tot €55.000 euro. De iScan zit ongeveer op de helft", denkt Van Kampen. "Lang niet iedere akkerbouwer wil zelf scannen, maar interesse is er zeker. Een eerste model heeft dit najaar inmiddels 500 hectare gedaan. Huurland is zo te scannen, waar dat in het verleden niet gebeurde omwille van de kosten. We zien dat het aantal gescande hectares jaarlijks nog toeneemt."

Mentale hindernis
De Veris scanmethode heeft zijn nut op zandgrond bewezen met het variabel bekalken. Het gebruik ervan is wijdverspreid. Op kleigrond speelt variabel gips en compost strooien een rol. "Er zijn inmiddels voldoende mogelijkheden beschikbaar", weet Van Kampen.

"Denk aan variabel poten of zaaien. Dit jaar hebben we proeven gedaan met variabel bodemherbiciden spuiten. Iedereen weet dat de zwaarte van de grond, en gehalte organische stof, bepalend zijn voor de onkruiddruk en bestrijding ervan. De grootste hindernis is misschien wel een mentale. Het vertrouwen op de techniek is een drempel voor sommige. Uiteindelijk hangt je inkomen af van het slagen van de teelt. Dit vertrouwen moet groeien maar, de techniek is zover."De iScan is een soort zaaikouter die je aan bijna ieder werktuig kan bouwen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden