En coacht de boer

Slimme app verzamelt data op melkveebedrijf

20 November 2017

De app 'Cow to Wow' heeft, tijdens het tech event Bright Day, een prijs van €2.000 in de wacht gesleept. De zelflerende app verzamelt alle data op het melkveebedrijf en combineert die in 1 dashboard. Volgens de bedenkers is dat uniek. Het moet de boer rust geven.

Data genereren kunnen de systemen op het melkveebedrijf als de beste. Denk aan de melkrobot, de mestrobot en de voerrobot. Die draaien meestal op hun eigen besturingssysteem en dashboard. Cow to Wow tracht alle data te combineren in 1 app. Zo heb je in 1 oogopslag een overzicht. Volgens de jury, die de app de eerste prijs toekende, coacht de app de melkveehouder. De bedenkers krijgen €2.000 om hem verder te ontwikkelen.

Apps moeten de diergezondheid en het milieu ten goede komen

Strijden om beste melkvee app
Naast robots, drones en zelfrijdende auto’s organiseerde het tech-event Bright Day, in de Utrechtse Jaarbeurs, ook een zogenaamde Cow Hackathon; 4 teams streden om de beste melkveehouderij-app. Duurzame Zuivelketen, een initiatief van NZO en LTO,  is organisator van de bijeenkomst.

Duurzame Zuivelketen stelde data beschikbaar aan de programmeurs om een app mee te kunnen ontwikkelen. De data moest worden toegepast om het dierwelzijn te verhogen en milieu te verbeteren.

Koegezondheid
Andere apps die werden ontwikkeld, waren apps voor het vinden van een optimaal dieet, de koegezondheid meten via een A/B test, risicovoorspelling op kopziekte en een app die schommelingen in de diergezondheid in beeld brengt.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.

Meer over

app
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief