Sector zeer positief

Europese trekkerverkoop ziet forse groei

20 Februari 2018 - Niels van der Boom

In bijna alle Europese landen zijn afgelopen jaar fors meer trekkers verkocht. De verkoop was 13% hoger dan in 2016. Vooral in december hebben importeurs en dealers hun slag geslagen. Veel nieuwe trekkers werden voor de nieuwe voertuigeisen geregistreerd.

Er werden gedurende 2017 in 30 Europese landen 161.235 nieuwe trekkers verkocht. Dat meldt brancheorganisatie Cema. Het is een groei van bijna 13%, ten opzichte van het jaar ervoor. Wat opvalt, is dat alle landen (ook in Nederland) in december fors meer registraties waarnamen. In de 11 maanden daarvoor lag het verkoopniveau namelijk marginaal hoger.

38

procent

groeide het segment onder de 50 pk

Vooral de categorie onder de 50 pk zag een flinke groei. In december groeide deze markt met 38% en het segment boven de 50 pk steeg met 6%. Het segment 100 tot 150 pk zag als enige een krimp. De categorie 300 pk opwaarts blijft stabiel.

Voertuigeisen
De nieuwe voertuigeisen, die vanaf 1 januari 2018 van kracht zijn, worden als reden aangedragen voor de enorme stijging in de laatste maand van het jaar. Vooral de eisen die worden gesteld aan de (voertuig)remmen zijn ingrijpend. Cema verwacht dat het eerste kwartaal van 2018 hierdoor negatief uitpakt. Door het aanpassen de zogenaamde 'mother regulation' zijn door importeurs en dealers veel trekkers op kenteken gezet in december 2018. Dit zorgt voor exorbitante stijgingen.

Europese verschillen
Er zijn flinke verschillen tussen de onderlinge markten. Zo werden in Denemarken 23% meer trekkers verkocht, terwijl de Franse markt (de op 1 na grootste Europese markt) met 2% kromp. Ook zonder de verkooppiek in december presteren de meeste landen positief. Naast trekkers werden er ook meer maaidorsers, veldspuiten, persen en maaiers verkocht.

De Duitse machinemarkt groeide in zijn totaliteit met 9% (omzet). Dit dankzij een hoger aandeel verkochte trekkers. De vraag naar werktuigen bleef gelijk. De totale machineomzet in Frankrijk komt 2% hoger uit. Nederland zag eveneens meer omzet, terwijl België een daling toonde. Ook in Italië en het Verenigd Koninkrijk pluste de omzet.

Positieve sector
Ondanks een terugval in de verkoopcijfers van trekkers verwacht Cema dat de totale markt in 2018 verder toeneemt. Dit geldt in ieder geval voor de grootste markten, zoals Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. De barometer die de brancheorganisatie bijhoudt, bevindt zich op het hoogste niveau sinds 2009.

Lees ook: Nederlandse verkoop trekkers beste sinds 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden