Weerupdate AgroTechniek Holland

Agrifac wint Bronzen Sikkel met AICPlus

12 September 2018 - Niels van der Boom

De veldspuitenspecialist Agrifac heeft op de AgroTechniek Holland (ATH) in Biddinghuizen 'de Bronzen Sikkel' in de wacht gesleept. Zij ontvingen de prijs voor hun AICPlus intelligente cameratechniek, waarmee plaatsspecifiek kan worden gespoten.

Agrifac presenteerde de AICPlus tijdens de opening van hun vernieuwde fabriek, afgelopen februari. Inmiddels draaien er 3 machines in de praktijk met prototypes van het systeem. Daar werkt het bedrijf al geruime tijd aan. De AI staat voor kunstmatige intelligentie. De camera’s zijn namelijk zelflerend.

Duizenden foto’s
Het komt er kort gezegd op neer dat camera’s het gewas of de bodem continu scannen. Ze maken daarbij duizenden foto’s en analyseren het beeld. Wanneer er onkruid wordt gevonden, dan gaat de spuitdop alleen boven deze plant aan.

AICPlus is nog niet te koop, maar volop in ontwikkeling

In Nederland draait er 1 machine voor de plaatsspecifieke bestrijding van ridderzuring. In Australië is een tweede machine actief voor de onkruidbestrijding, waar de techniek al langer wordt toegepast. Echter, het zogenaamde 'spot spray systeem' gebruikt meestal sensoren die bladgroen detecteren en dus geen planten kunnen onderscheiden.

Ontwikkelingen
Agrifac werkt volop aan de techniek. Zo is een volgende stap het variabel toedienen van gewasbeschermingsmiddelen bij de loofdoding in aardappelen. Zo hoef je geen drone of satellietbeelden te gebruiken, maar wordt er real time gemeten en een taakkaart gemaakt terwijl je spuit. Dat versimpelt het proces. Een andere ontwikkeling is de plaatsspecifieke bestrijding van duist in tarwe. AICPlus is nog niet te koop.

AICPlus is met de prijs de vijfde winnaar van de Nederlandse aanmoedigingsprijs die 2 keer per jaar wordt uitgereikt door brancheorganisatie Fedecom, de organisator van de ATH. De beurs vindt plaats van 12 tot en met 15 september op het terrein van Walibi. In totaal stuurden de fabrikanten 56 innovaties in voor de prijs.

CNH, het moederbedrijf van Case IH, New Holland en Steyr, kreeg de tweede prijs. Die ontvingen zij voor S-Brake, een intelligent aanhangerremsysteem dat in de trekker is geïntegreerd. De derde prijs is voor Homburg met het WaterXTR systeem. Hiermee wordt de PH-waarde van de spuitvloeistof geoptimaliseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden