Prijs ruwe olie

energie zonnepanelen zonneenergie

Analyse Energie

Stroomprijs stijgt ondanks recordpiek zonnepanelen

De oliemarkt blijft voortkabbelen. Er zijn bij handelaren op de korte termijn wel zorgen over de voortdurende lockdown maatregelen en welke gevolgen die hebben voor de vraag naar olieproducten. De elektriciteitsprijs is deze week bijna verdubbeld. En dat ondanks een recordpiek in de productie van zonnestroom. Het Stimuleringsfonds Creative Industrie roept onder andere boeren op voorstellen in te dienen voor de energietransitie. 12 voorstellen worden geselecteerd voor een subsidie van €30.000.
2 April 2021
windenergie tulpen windturbine windmolen energie beregening

Analyse Energie

Eisen energieopslag wettelijk vast gelegd

De blokkade in het Suezkanaal zorgt nog niet voor een grote piek in de olieprijs. Ruwe olie is wel iets duurder geworden maar diesel in zelfs in prijs gedaald. Ook de elektriciteitsprijs zou volgens verschillende analisten nog wel eens wat kunnen dalen. Het zachte weer zorgt voor minder vraag terwijl er ruim aanbod van windenergie wordt verwacht. In de Staatscourant is een wet gepubliceerd waarin de eisen aan energieopslagsystemen worden vastgelegd. Verder uiten natuurbeschermers zorgen over de gevolgen van de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening.
26 Maart 2021
olie

Analyse Energie

Dip olieprijs: correctie of trendbreuk?

De olieprijs is afgelopen week fors gedaald. Is hier sprake van een prijscorrectie of zien we een trendbreuk? Ook op de elektriciteitsmarkt begon met een flinke dip. Maar daar herstelde de prijs weer gedurende de week. Verder blijkt uit onderzoek dat investeringen en duurzame energie over het algemeen beter renderen dan de traditionele fossiele energie.
19 Maart 2021
windenergie windturbine windmolen energie

Analyse Energie

Windstilweer zorgt voor dure stroom

Niet alleen in Nederland is er discussie over windenergie op land. Ook in Noorwegen zijn er twijfels. Een consortium van ondernemers en wetenschappers is een onderzoeksproject gestart naar de mogelijkheden om landbouw te combineren met de opwek van zonne-energie. Ondertussen heeft de oliemarkt de verrassing van de OPEC+ inmiddels verwerkt. Een forse prijsverandering is daarbij uitgebleven. Anders was het op de elektriciteitsmarkt. Die kende onverwacht hoge prijzen aan het begin van deze week.
12 Maart 2021
tanken diesel brandstof

Nieuws Energie

Gooi de tank maar vol voor het landwerk start

Prijsstijgingen voor een vat Brent-olie werken direct door in de dieselprijzen. Het besluit van de OPEC+ om de productie tot tenminste april te temperen, zorgt ervoor dat dit voorjaar de brandstofprijzen verder kunnen toenemen. Ze bevinden zich momenteel op hun hoogste niveau in ruim een jaar tijd.
9 Maart 2021
energie elektriciteit

Analyse Energie

Olie duurder en zorgen om capaciteit elektriciteitsnet

De oliemarkt zit in de lift. Dat komt vooral door een verrassend bericht van de OPEC+. De elektriciteitsmarkt blijft op een stabiel niveau deze week. Afgelopen maand stegen de CO2 emissierechten. Dat heeft op termijn vaak gevolgen voor de stroomprijs. Op het gebied van duurzame energie trok netbeheerder Enexis aan de bel over het elektriciteitsnetwerk. Volgens het bedrijf blijft de infrastructuur achter bij de eisen die eraan gesteld worden door de energietransitie.
5 Maart 2021
energie zonnepanelen zonnepark

Analyse Energie

Zon en wind drukken prijs stroom, olie blijft stijgen

De elektriciteitsmarkt staat in het teken van veel aanbod,  voornamelijk van zonne-energie. Door de relatief hoge temperaturen is er maar weinig vraag naar stroom. Er is ook nieuws te melden over de ontwikkeling van een ecolabel voor zonneparken. En binnen de EU is in kaart gebracht waar plannen zijn voor de bouw van waterstoffabrieken. De oliemarkt weet ondertussen het opgaande momentum vast te houden. Olie is sinds begin dit jaar al circa 30% duurder geworden.
27 Februari 2021
energie Boerenbusiness

Analyse Energie

Koudegolven brengen spanning op energiemarkt

De dagprijzen voor elektriciteit zijn na de piek van vorige week flink gedaald. Het zachte weer zorgt hier voor rust in de markt. De oliemarkt is op het moment juist in de ban van het koude weer in VS. De koudegolf, eerst in Europa en nu in Amerika, maakt duidelijk dat er nog grote stappen moeten worden gezet voordat we kunnen overschakelen naar duurzame energie.
19 Februari 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden