Valutamarkt

Boerenbusiness

Opinie Joost Derks

Zo zorgt de jarige Queen voor een Britse recessie

De Britse koningin Elizabeth viert vandaag haar 96e verjaardag. Een ander feestje van de Queen kan economisch gezien roet in het eten kan gooien. De extra vrije dag voor haar troonjubileum in juni maakt mogelijk het verschil tussen een nipte economisch krimp of een minieme groei.
21 April 2022
roebel

Opinie Joost Derks

Dit is de werkelijke reden van de roebelrally

Wie had dat gedacht: in maart was de Russische roebel de grootste stijger in de valutawereld. Het handelsvolume in de munt ligt echter enorm laag, zodat het makkelijk wordt om de koers te manipuleren. De huidige wisselkoers weerspiegelt dan ook niet de werkelijke waarde van de munt.
14 April 2022
Zwitserse Frank

Opinie Joost Derks

Waarom is de Zwitserse inflatie zo bizar laag?

De Nederlandse inflatie is opgelopen tot bijna 10%. Ook in andere Europese landen giert de inflatie omhoog, met Zwitserland als opvallende uitzondering. Lagere gezondheidskosten, een duurzame energiemix en een dure frank houden de inflatie laag in het Alpenland.
7 April 2022
dollar Boerenbusiness inflatie

Opinie Joost Derks

Wat doet een Amerikaanse recessie met de dollar?

Een opvallende beweging op de Amerikaanse rentemarkt was in het verleden heel vaak een voorbode van een recessie. Als de economie van de Verenigde Staten daadwerkelijk een tik krijgt, kan die stevig doordreunen bij de dollar.
31 Maart 2022
dollar renminbi

Opinie Joost Derks

Olie in renminbi: grijpt China zo de macht?

Het bericht dat China Saoedi-Arabië wil verleiden om olieleveringen voortaan in renminbi af te rekenen, trok de afgelopen week veel aandacht. Als het land echt een grotere rol wil afdwingen in het internationale betalingsverkeer, kan het beter de focus leggen op de crypto-initiatieven.
24 Maart 2022
pond

Opinie Joost Derks

Geeft een handelsdeal het pond straks vleugels?

Het Britse pond doet donderdag ondanks een renteverhoging een stap terug. Handelsbesprekingen met de Verenigde Staten en een relatief kleine afhankelijkheid van Russische energie kunnen de komende tijd echter voor wat fantasie zorgen.
17 Maart 2022
olie tanken diesel brandstof

Opinie Edin Mujagic

Brandstofkosten: gratis geld heeft een hoge prijs

Aan die magische woorden moest ik denken toen ik dinsdagavond €2,32 aftikte per liter benzine. De olieprijs is nu ongeveer even hoog als in 2008. Maar toen kostte een liter benzine toch echt €1,15 tot €1,20, ongeveer de helft wat we thans betalen. Hoe kan dat toch?
10 Maart 2022
rusland roebel koers oorlog

Opinie Joost Derks

Westerse sancties knijpen zo de Russische roebel fijn

De keiharde klappen die de roebel krijgt, staan model voor de enorme druk die internationale sancties uitoefenen op de Russische economie. Maar ook in andere opzichten werkt het conflict in Oekraïne steeds meer door op valutamarkten.
3 Maart 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox