Biologische landbouw

peen peenoogst

Analyse biologisch

Weinig handel, maar telers tanken vertrouwen

Er is op dit moment relatief weinig handel op de biologische markten, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. Telers blijven vertrouwen tanken in de huidige markt, vooral bij biologische peen. Kopers reageren voorzichtig maar zitten ook niet stil.
8 Februari 2023
biologisch

Nieuws Biologisch

Omschakelen voor Duitse boer minder aantrekkelijk

De prijzen die biologische boeren krijgen voor hun producten zijn in 2022 beduidend minder hard gestegen dan bij gangbare producten het geval is. Hierdoor is de economische prikkel voor Duitse boeren om te schakelen het afgelopen jaar afgenomen, schrijft de Deutscher Bauernverband in haar jaarverslag. Dit terwijl de Duitse overheid de ambitie heeft om het aandeel biologisch areaal tegen 2030 te vergroten naar 30%, bijna een verdrievoudiging.
28 December 2022
biologisch Ecoploeg

Analyse Biologisch

'Als vraag naar biologisch er is, volgt boer vanzelf'

De biologische landbouw staat in de schijnwerpers in het politiek theater. De Europese Commissie streeft naar 25% biologisch landbouwareaal in de EU. Minister van Landbouw Piet Adema stuurde maandag 19 december zijn plannen voor de groei van de biologische sector naar de Tweede Kamer. Die plannen worden door de sector zelf met gemengde gevoelens ontvangen.
21 December 2022
Piet Adema

Opinie Wouter Baan

Is Adema al op bio-tour door Frankrijk geweest?

Is Piet Adema in die paar maanden dat hij nu landbouwminster is al op werkbezoek geweest in Frankrijk? Waarschijnlijk niet. En dat is geen schande, gezien de complexe dossiers die hij aan zijn fiets heeft hangen. Toch was een Frans flitsbezoekje niet verkeerd geweest, voordat hij gisteren (19 december) breed lachend zijn handtekening zette onder het actieplan voor een geforceerde uitbreiding van het Nederlands biologisch landbouwareaal tot 2030. 
20 December 2022
melk biologisch

Analyse Biologisch

Bioboer verliezer van de hoge inflatie?

De voedselprijzen in Nederland zijn dit jaar hoog opgelopen. Samen met energie is ons eten aanjager van de hoge inflatie die in veel Westerse landen als een zeemonster opdoemde en consumenten hevig doet schrikken. Doordat de koopkracht in een vrije val zit, daalt de interesse in biologische producten. Terwijl politici in Brussel en Den Haag willen versnellen op biologische landbouw, trapt de consument hard op de rem.
19 December 2022
aardappelen Albert Heijn biologisch

Nieuws CBS

585 nieuwe bioboeren, aandeel areaal nu 4,4%

Het aantal biologische landbouwbedrijven (gecertificeerd of in omschakeling) is dit jaar vergeleken met 2015 met 42,8% toegenomen, ofwel met 585 bedrijven. Het areaal biologische landbouwgrond is in een jaar tijd met 3,6% gegroeid naar 80.064 hectare. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
25 Oktober 2022
Janus WOJCIECHOWSKI

Nieuws Biologische landbouw

'Biologisch als oplossing voor voedseltekorten'

De biologische landbouw heeft een rol in het oplossen van voedseltekorten na de Russische inval van Oekraïne. Dat heeft Eurocommissaris Janusz Wojchiechowski gezegd tijdens de opening van de Biofach landbouwbeurs in het Duitse Neurenberg. Biologische bedrijven zijn onder andere niet afhankelijk van kunstmestimport, waardoor negatieve invloeden minder vat hebben op de sector, zo oordeelt de Eurocommissaris.
27 Juli 2022
Schoffelen biologisch erwten

Achtergrond Biologisch

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Het uitbreiden van het areaal biologische landbouw is een van de speerpunten in het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. In de Verenigde Staten is er in het landbouwbeleid weinig aandacht voor biologische landbouw. Gek genoeg geeft de Amerikaanse consument meer uit aan biologische producten dan de Europese.
16 November 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox