Biologische landbouw

Janus WOJCIECHOWSKI

Nieuws Biologische landbouw

'Biologisch als oplossing voor voedseltekorten'

De biologische landbouw heeft een rol in het oplossen van voedseltekorten na de Russische inval van Oekraïne. Dat heeft Eurocommissaris Janusz Wojchiechowski gezegd tijdens de opening van de Biofach landbouwbeurs in het Duitse Neurenberg. Biologische bedrijven zijn onder andere niet afhankelijk van kunstmestimport, waardoor negatieve invloeden minder vat hebben op de sector, zo oordeelt de Eurocommissaris.
27 Juli 2022
Schoffelen biologisch erwten Agrifoto2

Achtergrond Biologisch

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Het uitbreiden van het areaal biologische landbouw is een van de speerpunten in het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. In de Verenigde Staten is er in het landbouwbeleid weinig aandacht voor biologische landbouw. Gek genoeg geeft de Amerikaanse consument meer uit aan biologische producten dan de Europese.
16 November 2021
aardappelen supermarkt Albert Heijn

Nieuws NAV

'Voorstellen ACM draaien landbouwsector de nek om'

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt de oplossingen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voorstelt om de verduurzaming vam de landbouw te versnellen 'volkomen onacceptabel'.
12 Oktober 2021
uien rode uien India

Achtergrond Biologisch

Grootschalig omschakelen naar biologisch kent risico's

Biologische landbouw neemt een belangrijke positie in bij het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid. In de plannen van de Europese Commissie is het een van de maatregelen om de landbouw groener en milieuvriendelijker te maken. Critici wijzen erop de dat met een te groot aandeel biologische landbouw de voedselzekerheid in gevaar kan brengen. Dat die angst niet geheel onterecht is blijkt uit het voorbeeld in Sri Lanka.
13 September 2021
aardappelen Zwitserland

Achtergrond Biologisch

Schiet het nieuwe GLB zijn doelen voorbij?

Biologische landbouw neemt een prominente positie in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). In Oostenrijk, waar al een relatief groot deel van de boeren biologisch werkt, bestaat de vrees dat het beleid dat de politici in Brussel voorstaan in de praktijk weleens averechts kan uitpakken.
30 Augustus 2021
biologisch Agrifoto2 eggen

Nieuws Europese Unie

Landbouwraad EU vindt biologisch plan ambitieus

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de kamer op de hoogte gebracht van de uitkomsten van de laatste Landbouw- en Visserijraad in Brussel. Meest opvallende uitkomst is dat de raad het actieplan biologische landbouw onderschrijft maar tegelijkertijd ook erg ambitieus noemt.  
23 Augustus 2021
frankrijk platteland

Nieuws Biologisch

Grootste areaal biologische landbouw in Frankrijk

In Frankrijk maakt de biologische sector een flinke groei door. In 2018 en 2019 groeide het areaal biologisch met bijna 260.000 hectare. Het land is daarmee qua oppervlakte koploper in Europa.
26 Juli 2021
aardappelen Albert Heijn biologisch

Nieuws Biologisch

Meer promotie en steun voor biologische landbouw

Biologische producten moeten meer worden gepromoot in het winkelschap. Ook moet biologische landbouw automatisch worden opgenomen in het nieuwe GLB. Dit staat in 2 van de 4 moties die de Tweede Kamer dinsdag (25 mei) heeft aangenomen om de biologische landbouw en de biologische voedselconsumptie te bevorderen. 
26 Mei 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief