Reststromen

stro

Nieuws Energie

Brandstof uit stro moet ethanolmarkt openbreken

Het Zwitserse bedrijf Clariant heeft 15 oktober de deuren geopend van een volledig nieuwe ethanolfabriek in Roemenië. Stro wordt hier verwerkt tot hoogwaardige biobrandstof voor de automotive en vliegtuigbranche. Het bijmengen van deze nieuwe generatie biobrandstoffen wordt door de EU verplicht.
18 Oktober 2021
bouw hennep

Achtergrond Duurzaamheid

Valt er te verdienen aan bouwen met reststromen?

Paprikastengels als isolatiemateriaal of bouwblokken van hennep. Plantaardige bouwmaterialen van reststromen passen goed bij de klimaatdoelen om minder CO2 uit te stoten. Het blijkt echter niet makkelijk om de bouwsector zover te krijgen ze toe te passen en voor de meeste boeren of tuinders is het nog niet rendabel. Wat moet er gebeuren om het gebruik van reststromen lucratief te maken?
13 Mei 2021
aardappelen schillen

Nieuws Horecava

'Bewust zijn van verspilling levert flink wat geld op'

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank organiseren ook dit jaar de 'Food Waste Challenge'. Met deze challenge moeten horecabedrijven zich bewust worden van hoeveel ze op jaarbasis verspillen. 'Als je je bewust bent van wat je verspilt, dan kan dat flink wat geld onderaan de streep opleveren', zo vertelt Jos Klerx, sectorspecialist Horeca en Recreatie bij Rabobank.
3 Februari 2021
aardappelen akkerbouw aardappelschillen schillen

Opinie Paul Blokker

We moeten reststromen beter benutten

Je kunt tegenwoordig geen vakblad meer openslaan zonder de termen biodiversiteit, kringlooplandbouw en klimaat tegen te komen. In mijn optiek draait het (in veel gevallen) om het zo goed mogelijk benutten van de grondstoffen, zonder te veel verliezen.
5 Januari 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox