GMO

Boerenbusiness

Nieuws CISPR-Cas

Retailers tegen nieuwe veredelingstechnieken

Een aantal grote voornamelijk Duitse retailketens waaronder Aldi en Lidl hebben zich in een gezamenlijke verklaring vandaag (woensdag 26 mei) uitgesproken tegen een versoepeling van de Europese GMO wetgeving. Daarmee roert een nieuwe speler zich in de huidige discussie.
26 Mei 2021
uien

Nieuws CRISPR-Cas

Bejo neemt voorschot op toelating gene editing in EU

Groentezaadveredelaar Bejo gaat de mogelijkheden van nieuwe gene editing veredelingstechnieken verkennen. Daarvoor heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met Corteva Agriscience en het Broad Institute van MIT en Harvard.
19 Mei 2021
akkerbouw grond akkerbouwbedrijf

Nieuws EU-beleid

'Zonder GMO komt verduurzaming in gevaar'

Voor verdere verduurzaming van de landbouw moeten genetische modificatie technieken (GMO) worden toegestaan  – ook in de biologische landbouw. Die oproep doet een groep internationale wetenschappers in het tijdschrift Trends in Plant Science.
22 April 2021
frankrijk

Nieuws Veredeling

Frankrijk wil Europese GMO-regels versoepelen

De Franse regering vindt dat gewassen die veredeld zijn door middel van zogenaamde 'gene-editing-technieken' verschillen van genetisch gemodificeerde gewassen. Julien Denormandie, de Franse minister van Landbouw, zegt dat de strikte ban op genetische gemodificeerde gewassen (GMO) verruimd moet worden.
19 Januari 2021
Cono Kaasmakers

Nieuws CONO

CONO Kaasmakers produceert GMO-vrije kaas

CONO Kaasmakers zet een nieuwe stap in verduurzaming, de coöperatie produceert vanaf nu alleen nog maar kaas zonder GMO.
15 Januari 2021
Brexit

Nieuws Brexit

Brexitchaos blijft uit, knelpunten nemen toe

De agrosector heeft over het algemeen positief gereageerd op de brexitdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het VK blijft zonder extra tarieven toegankelijk voor Nederlandse groenten en fruit en de extra douaneformaliteiten hebben (nog) niet geleid tot grote problemen. Toch zijn er knelpunten.
11 Januari 2021
Janus WOJCIECHOWSKI

Achtergrond Handelsverdrag

'Farm to Fork' schiet VS in verkeerde keelgat

Tijdens een handelsoverleg tussen EU-landbouwminister Janusz Wojciechowski en de Amerikaanse landbouwminister Sony Perdue heeft laatstgenoemde aangegeven het belangrijk te vinden dat er in het handelsverdrag vrijhandel voor landbouwproducten van Amerika naar Europa mogelijk moet zijn.
1 Augustus 2020
gewasbescherming insecten Rupsen

Nieuws Biologische bestrijding

Gewasbescherming: nieuwe fase met GMO-insecten

Onderzoekers stellen dat een nieuwe fase van gewasbescherming is aangebroken. De onderzoekers melden dat de eerste proeven met genetisch aangepaste plaaginsecten in het openveld succesvol waren.
29 Januari 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox