Seizoensarbeid

tulpen seizoensarbeid

Achtergrond Arbeid

'Imago boer moet beter voor werven personeel'

Voor boeren die personeel zoeken voor de onkruidbestrijding of later in het seizoen hulp nodig hebben tijdens de oogst is het probleem herkenbaar. Het valt niet mee om voldoende en ook goede arbeidskrachten te vinden. Dat probleem lijkt steeds groter te worden.
17 Juni 2021
asperges seizoensarbeid

Opinie Krijn J. Poppe

Van landarbeider en arbeidsmigrant naar robot?

Een grote brand, enkele weken geleden in Den Haag, bracht de huisvesting van arbeidsmigranten weer eens in het nieuws. Niet voor het eerst. Dit keer moest de gemeente Den Haag eens een hartig woordje met de gemeente Westland gaan spreken, zo werd dapper aangekondigd.
3 Juni 2021
export EuropeseUnie Europa Duitsland handel nederland grens import

Nieuws Arbeid

Nieuwe richtlijnen voor vrij verkeer seizoensarbeiders

Seizoensarbeiders moeten vlot de grenzen kunnen passeren. Die oproep doet de Europese Commissie aan de verschillende lidstaten. Daarbij heeft zij een aantal aanvullende richtlijnen gepresenteerd.
1 April 2020
aardbei arbeid

Nieuws Coronacrisis

Duitser in rij voor hulp aan boer, Nederlander niet

Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk buigen agrarische bedrijven zich over hun arbeidsvraagstuk. Het idee is dat personen die niet bij hun eigen werkgever aan de slag kunnen, nu in de landbouw kunnen bijspringen. De bereidwilligheid verschilt enorm.
30 Maart 2020
Duitsland

Nieuws Arbeid

Duitsland sluit grenzen voor seizoensarbeiders

Duitsland heeft besloten per direct alle grenzen te sluiten voor seizoensarbeiders. Een barrière voor onder meer Polen, Bulgaren en Roemenen die via Duitsland reizen om in de Nederlandse land- en tuinbouw aan de slag te gaan.
25 Maart 2020
melken

Inside Arbeid

'We moeten creatief zijn met seizoensarbeid'

Het zijn lastige tijden voor de uitzendbranche en daarmee ook de agrarische sector die op veel fronten aan de vooravond staat van een arbeidspiek. Voor de ruim 180.000 seizoensmedewerkers uit Oost-Europa moet deels een alternatief gezocht worden. 'We moeten creatief zijn en samenwerken.'
25 Maart 2020
gesloten dicht grens

Nieuws Coronacrisis

Lockdown: huivering of ontspringt sector de dans?

Na Italië, Spanje en Frankrijk is ook België met ingang van woensdagmiddag op slot gegaan. Premier Rutte heeft laten weten dat een zogenaamde 'lockdown' ook voor Nederland niet ondenkbaar is. Wat zou dat voor de agrarische sector betekenen?
18 Maart 2020

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief