Biologisch voedsel

eieren pluimveehouderij kip

Achtergrond Veevoer

Veevoerstress zit vooral bij biologische legkiphouder

De oorlog in Oekraïne is soms de oorzaak en vaak de versterker van de veevoertekorten, met name in biologisch voer. Daarom vraagt de sector een tijdelijke ontheffing om niet-biologische grondstoffen te mogen gebruiken. Met name in legkippenvoer dringt het. Daar is zelfs dierenwelzijn een punt van zorg.
25 Maart 2022
suikerbieten

Opinie Pascal Philipsen

Weg met de labels als gangbaar en biologisch

Ik heb grote moeite met de labels 'gangbaar/regulier' en 'biologisch' in onze sector. Ik pleit ervoor om deze vorm van hokjesgeest overboord te gooien. Weg ermee.
13 December 2021
uien rode uien India

Achtergrond Biologisch

Grootschalig omschakelen naar biologisch kent risico's

Biologische landbouw neemt een belangrijke positie in bij het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid. In de plannen van de Europese Commissie is het een van de maatregelen om de landbouw groener en milieuvriendelijker te maken. Critici wijzen erop de dat met een te groot aandeel biologische landbouw de voedselzekerheid in gevaar kan brengen. Dat die angst niet geheel onterecht is blijkt uit het voorbeeld in Sri Lanka.
13 September 2021
akkerbouw grond belgie

Nieuws Biologisch

Is er ruimte voor meer biolandbouw in Wallonië?

De markt voor biologische producten in België is in Wallonië verder ontwikkeld dan in Vlaanderen. Toch heeft de Waalse overheid ambities om de biologische sector verder te laten groeien. Is daar ook ruimte voor?
6 September 2021
frankrijk platteland

Nieuws Biologisch

Grootste areaal biologische landbouw in Frankrijk

In Frankrijk maakt de biologische sector een flinke groei door. In 2018 en 2019 groeide het areaal biologisch met bijna 260.000 hectare. Het land is daarmee qua oppervlakte koploper in Europa.
26 Juli 2021
aardappelen Albert Heijn biologisch

Nieuws Biologisch

Meer promotie en steun voor biologische landbouw

Biologische producten moeten meer worden gepromoot in het winkelschap. Ook moet biologische landbouw automatisch worden opgenomen in het nieuwe GLB. Dit staat in 2 van de 4 moties die de Tweede Kamer dinsdag (25 mei) heeft aangenomen om de biologische landbouw en de biologische voedselconsumptie te bevorderen. 
26 Mei 2021
biologisch erwten Agrifoto2 eggen

Achtergrond Biologisch

Is er ruimte voor groei van biologische landbouw?

De Europese Commissie heeft de ambitie uitgesproken dat in 2030 ten minste een kwart van het Europese landbouwareaal biologisch moet zijn. Is er wel ruimte voor groei van de biologische landbouw?
6 April 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief