Inflatie

kassa voedselprijs

Nieuws Inflatie

Forse daling inflatie met nieuwe rekenmethode

Prijzen lagen in juni 5,7% hoger dan in juni vorig jaar. Daarmee is de inflatie iets afgenomen. Althans volgens de oude rekenmethode van het CBS. Maar volgens de nieuwe methode die sinds juni wordt toegepast, was de inflatie in mei fors hoger dan de gepubliceerde 6,1%, namelijk 9,9%. Als het CBS al vorige maand was begonnen met de nieuwe rekenmethode zou de inflatie in juni fors gedaald zijn.
30 Juni 2023
supermarkt inflatie

Nieuws Economie

Voedsel dit jaar meer dan 10% in prijs omhoog

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de voedingsinflatie over heel 2023 10,8% zal bedragen. De voedingsinflatie was in de maanden januari tot en met april van dit jaar gemiddeld 14,5%. 'De hoge voedingsinflatie is deels te verklaren uit een vertraagde doorwerking van de hoge energieprijzen in de productiekosten van voeding', aldus DNB. In 2024 neemt de voedingsinflatie naar verwachting sterk af tot 3,2%.
19 Juni 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Waar de Amerikaanse centrale bank Fed de rente woensdag ongemoeid liet, gaat de Europese Centrale Bank door met het verhogen van de rente. Het beleid gaat in de tweede helft van het jaar leiden tot meer economische onrust, verwacht Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, in de podcast Boerenbusiness Valuta.
16 Juni 2023
gas

Opinie Han de Jong

Stijgende Europese gasprijs buitengewoon onwelkom

De People's Bank of China (PBoC) verlaagt de rente, de Amerikaanse centrale bank Fed houdt de rente onveranderd, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) deze juist verhoogd. Daarbij is de stijgende Europese gasprijs buitengewoon onwelkom.
16 Juni 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente blijft stijgen ondanks lonkende recessie'

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gekrompen, de consumptie loopt achteruit, de lonen stijgen, de rente loopt op en de inflatie is nog altijd te hoog. Voor ondernemers zijn het, los van de politieke risico's, op zijn zachts gezegd uitdagende tijden. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst geeft in Boerenbusiness Valuta aan presentator Eric de Lijster zijn mening over de huidige ontwikkelingen en blikt vooruit. Ligt een recessie op de loer en wat doet de rente volgende maand als de centrale banken weer vergaderen? 
19 Mei 2023
inflatie

Nieuws Economie

Inflatie neemt weer toe naar 5,2 procent

De inflatie is in april weer toegenomen en bedraagt volgens de eerste raming van het CBS 5,2%. In maart daalde de inflatie flink van 8% in februari naar 4,4%. De voedingsinflatie (die in maart 15% was) neemt wel af, maar is met 13,2% nog steeds hoog.
2 Mei 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Hogere rentes gaan echt effect hebben op economie'

De centrale banken in de Verenigde Staten, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk beheersen de inflatie nog altijd onvoldoende. Nieuwe renteverhogingen liggen begin mei daarom in het verschiet. Welke effecten dit gaat hebben op de economie en de koers van euro, dollar en pond, vertelt Joost Derks, valuta-expert van iBanFirst, in BB Valuta.
21 April 2023
zuivel supermarkt

Nieuws Financieel

Inflatie daalt naar 4,4,%, voeding blijft duur

De inflatie is in maart flink gedaald en uitgekomen op 4,4%. Daarmee is de prijsstijging op jaarbasis het laagst sinds zeventien maanden. Dat blijkt uit de eerste, snelle raming van het CBS. Het inflatiecijfer voor voeding neemt amper af.
31 Maart 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox