Inflatie

Verpakkingen Pluimveevlees

Nieuws Inflatie

Nederlands inflatiecijfer in september 14,5%

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatie in Nederland voor september becijferd op 14,5%. Dit is hoger dan het percentage van de geldontwaarding in augustus, die uitkwam op 12%.
6 Oktober 2022
inflatie

Nieuws CBS

Nieuw inflatierecord Nederland: 17,1 procent

Het inflatierecord van Nederland is in september opnieuw verbroken. Volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was de inflatie deze maand 17,1%. In augustus stegen de prijzen van consumentenproducten op jaarbasis nog 13,7% volgens de HICP. Dit meldt het CBS.
30 September 2022

Podcast Valuta met Joost Derks

'Inflatie zeer hardnekkig, euro naar dieptepunt'

Mondiaal zijn de centrale banken druk bezig met het bestrijden van inflatie, alleen al deze week kondigden er een handvol aan de rente te verhogen om de geldontwaarding tegen te gaan. Daarbij daalt de euro ten opzichte van de dollar naar een dieptepunt. In Boerenbusiness Valuta licht Joost Derks in gesprek met Eric de Lijster alle ontwikkelingen op de financiële markten toe. Met onder meer het rentebesluit van de Fed, de koersen van de euro en het Britse pond en het historisch ingrijpen van Japan op de valutamarkt ter ondersteuning van de yen. 
23 September 2022
Liz Truss

Opinie Joost Derks

Zo kraakt Truss het pond én de Britse economie

De nieuwe Britse premier Liz Truss gaat de belasting verlagen en huishoudens compenseren voor hoge energieprijzen. De economie kan wel een steun in de rug gebruiken, maar op de valutamarkt gaat de aandacht uit naar het prijskaartje van de plannen.
9 September 2022
Planetproof

Nieuws ketensamenwerking

Kartelwaakhond: boeren mogen afspraken maken

Agro-bedrijven, handelaren en supermarkten kunnen vaak meer afspraken maken over productie en verkoop van duurzame producten dan ze denken. Samenwerking tussen landbouwers én samenwerking in de keten van boer tot bord op het gebied van duurzaamheid is een stimulans voor de noodzakelijke veranderingen in de landbouwsector, erkent ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
7 September 2022
euro inflatie

Nieuws CBS

Hoogste inflatie Nederland ooit gemeten: 12 procent

Met een inflatie van 12% in augustus, is het consumentenprijsindexcijfer in Nederland sinds de metingen nog nooit zo hoog geweest. Het vorige inflatierecord was 11,1% en stamt uit januari 1975. Voeding was in augustus 13,1% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.
6 September 2022
euro

Opinie Joost Derks

Inflatierecord, en nu weer omlaag

Het was weer even slikken toen deze week bekend werd hoe hoog de inflatie is opgelopen. Een daling van de olieprijs en een voorzichtig herstel van de euro zijn echter signalen dat de ergste inflatiepijn achter ons ligt.
1 September 2022
energie euro gas energieprijs

Opinie Han de Jong

De Europese gasprijs is een regelrechte ramp

Terwijl alle economen reikhalzend uitzien naar de woorden die Fed-baas Jerome Powell gaat uitspreken op de Jackson Hole-conferentie stijgt de Europese gasprijs gestaag verder. Voor de pandemie was €15 een normale prijs en even daalde de gasprijs zelfs tot €5 in de eerste maanden na het uitbreken van de pandemie. De prijs is nu dus meer dan 21 keer zo hoog als voor de pandemie.
26 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief