Nieuw systeem exportvarkens

VLN start met pilot bordeskeuring varkens

5 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Vee&Logistiek Nederland begint zaterdag 7 februari met de pilot Bordeskeuring varkens. De pilot duurt twee jaar en moet op termijn leiden tot een nieuwe keuringsmethode voor te exporteren varkens.

Tot grote onvrede van varkenshouders en veetransporteurs trok staatssecretaris Sharon Dijksma per 1 maart 2014 de erkenning voor diertransportkeurmerk QLL in. Voor het QLL-systeem kwam klepkeuring in de plaats, tot groot ongenoegen van de sector die dit als een grote stap terug zag vanwege de hogere kosten, het negatieve effect op dierenwelzijn en andere onvolkomenheden.

Hoewel Dijksma de erkenning voor de QLL-methode introk, gaf de staatssecretaris de sector wel de ruimte initiatieven te ontplooien voor een nieuw systeem. In oktober sloten de NVV, de LTO Vakgroep Varkenshouderij, Vee&Logistiek Nederland, het ministerie van Economische Zaken en de NVWA al een overeenkomst die het mogelijk maakte een pre-pilot te starten voor een nieuw keuringssysteem. Na het verkennende onderzoek gaat nu de daadwerkelijke pilot voor bordeskeuring van start.

Door geen af- en opladen is deze methode zeer diervriende-lijk en efficiënt.

'Vee&Logistiek Nederland heeft in de afgelopen weken intensief overleg gevoerd met de overheid over de invulling van de pilot Bordeskeuring varkens. We zijn dan ook heel blij dat de pilot eindelijk van start mag gaan. Door geen af- en opladen is deze methode zeer diervriendelijk en efficiënt. Bovendien geeft bordeskeuring meer ruimte in de planning van exporten en veewagens', vertelt Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland.

Bordeskeuring is een keuringsmethode van slachtvarkens waarbij op een exportverzamelcentrum voor varkens de keuring van de te exporteren dieren op de veewagen plaatsvindt door de NVWA-dierenarts. Door geen af- en opladen is deze methode zeer diervriendelijk en efficiënt. Bovendien geef bordeskeuring meer ruimte in de planning van exporten en veewagens.

De pilot Bordeskeuring varkens gaat aanstaande zaterdag 7 februari meteen van start op de exportverzamelcentra Animo te Venhorst en Relmink in Dalmsholte. De pilot duurt twee jaar. Geïnteresseerde varkensverzamelcentra die willen deelnemen aan de pilot kunnen zich melden bij de NVWA, of meer informatie opvragen bij Vee & Logistiek Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden