In de eerste weken van januari maakt de brijvoermarkt een rustige indruk. De aanvoer van reststromen begint na de kerstvakantie weer toe te nemen, maar dit betekent niet dat prijsverlagingen in de lijn der verwachting liggen, omdat de vraag prima in verhouding is met het beschikbare aanbod.
In de eerste weken van januari zijn er prijsverhogingen zichtbaar voor de reststromen uit de broodindustrie. Zo stijgen noteringen van broodmeel, broodnat, power fe en robiscopellets zowel in week als in week 2 met 0,25 euro per 100 kilo. De mutaties moeten vooral worden gelieerd aan de tarweprijs op de Matif die in de eerste week van januari weer boven de 170 euro per ton is opgeklommen ondermeer als gevolg van lage temperaturen in oost Europa.
Tarwegistconcentraten en tarwezetmelen noteren stabiel in januari, maar die prijzen staan ook aan de bovenkant van de range om nog interessant te rekenen, althans zo leeft de gedachte onder afnemers. Wat betreft de andere stromen is het rustig en waarbij vraag en aanbod overwegend in balans zijn. Op de langere termijn, naarmate de winter vordert, zijn er aanwijzingen voor prijsverlichting voor afnemers. Door de uitvoering van het fosfaatproductieplan is het slinken van de melkveestapel een logisch gevolg, waardoor er minder ‘bekjes’ te voeden zijn.
Grofweg splits de brijvoermarkt zich op in 55 procent melkveehouderij en 45 procent varkenshouderij, waardoor een krimpende melkveehouderij aanzienlijk impact heeft. Echter, wel moet gesteld worden dat het aanbod bij veel reststromen relatief dit seizoen krap uitvalt, zoals bijvoorbeeld bij aardappelen en graan. Al met al is de verwachting dat de markt waarschijnlijk stabiele bewegingen gaat vertonen in de komende weken, met een reële kans op prijsverlagingen op de langere termijn. Zeker wanneer de melk- en biergistproductie gaat toenemen en er meer koeien naar de slacht gaan.