Inside: Varkens & Voer

DCA Beursprijs 2.0 voor één keer terug in de tijd

13 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De varkensmarkt heeft een duidelijke kentering ondergaan. Ondanks een positieve start van 2017 is het goed merkbaar dat de kalender momenteel januari aangeeft. Terwijl het aanbod merkbaar toeneemt, laat de vleesmarkt juist een veer en dat is een ongelukkige samenloop voor de prijszetting van de DCA Beursprijs 2.0. Een analyse over de varkensmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Overigens is de Beursprijs vrijdagavond vastgesteld op de plek waar het allemaal ooit begon. Ter gelegenheid van het afscheid van Jaap de Wit senior bij slachterij Westfort is de notering voor week 3 uitgebracht bij eetcafé de Posthoorn in Montfoort

De varkensmarkt is het jaar goed begonnen. Ook vorige week kon de Nederlandse varkensmarkt nog een stap naar boven zetten, al was toen wel merkbaar dat de noteringen tegen het plafond aanhikten. De DCA Beursprijs ging toen ook niet volledig mee met de bewegingen in Duitsland, al ging Vion maandag nog wel vrolijk mee met de Duitse prijsverhoging van 5 cent in week 1. Slachtcijfers laten zien dat het aanbod in Nederland en Duitsland inderdaad niet bovenmatig ruim uitviel in de eerste week van januari. In Nederland hingen er 285.000 varkens (gemiddeld 95,67 kilo) aan de haken, terwijl het Duitse slachtcijfer 930.730 varkens (gemiddeld 97,62 kilo) noteert.

Veel ongeloof in de zaal over gang van zaken in Duitsland

De reden dat de Duitse varkensmarkt in week 2 overduidelijk de richting naar beneden koos, komt vooral door toenemend aanbod. Dit wordt min of meer kunstmatig gecreëerd vanwege minder ambitieuze slachtplannen. Slachterijen doen momenteel geen moeite om de ‘laatste haken’ gevuld te krijgen om zodoende voor zichzelf ruimte te creëren. Door de verlaging in Duitsland worden er nu plots wel meer varkens opgegeven, waardoor het aanbod voor komende week ruimer uitpakt. Dit heeft ook invloed op de Nederlandse markt. In een gespannen markt als medio januari het geval is, blijkt verlagen effectiever te zijn om aanbod los te weken in plaats van te verhogen.

Meestal gaat een eerste verlaging gepaard met een tweede. Wat Duitsland woensdag gaat doen, is nu nog lastig aan te geven. Wel leeft de verwachting dat er voor komende week wel wat extra aanbod is, maar dat de ingezette neerwaartse beweging geen voorbode hoeft te zijn voor een reeks aan verlagingen. Dit vanwege weinig biggendruk en de koude temperaturen die op komst zijn.

Voor komende week zetten de opbrengstprijzen op de vleesmarkt een stapje terug, zo wordt gemeld. Afgelopen week gaven diverse slachterijen aan dat de huidige varkensprijzen krap boven het break-evenpoint stonden. De varkensprijzen bewegen eigenlijk mee met de neerwaartse vleesmarkt, maar ook op basis van de vleesmarkt hoeft niet te worden gevreesd voor een reeks aan prijsverlagingen. Het varkensaanbod, wat niet bijster groot is, heeft een remmende werking op de langere termijn en op de ingezette koers.

Uit historisch oogpunt staat de Duitse varkensprijs ruim 10 cent boven het vijfjarig gemiddelde. Op basis van de langjarig trend is een kortstondige neerwaartse trend inherent aan januari om vervolgens richting het voorjaar te kunnen stijgen. Ook het - sinds november - extreme tekort aan biggen is een aanwijzing dat het varkensaanbod de komende maanden niet bovenmatig ruim gaat uitpakken. Zeker omdat veel Europese landen te kampen hebben met een biggentekort. Daarbij is er geen reden om een afzwakkende vraag uit China te verwachten.

Per saldo kan gesteld worden dat de slachterijen terugkomen op de ingezette verhogingen van begin januari en daarom kent de DCA Beursprijs 2.0 voor levende varkens een negatieve correctie van 3 cent tot 1,46 euro terwijl de notering voor levende varkens met 2 cent terugvalt tot 1,15 euro. 

Grafiek: NordWest 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden